Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ще бъдат ли офис сградите пак същите - Empire State Building дава някои отговори

Небостъргачът в Манхатън остава почти напълно празен след шока от коронавируса

Ще бъдат ли офис сградите пак същите - Empire State Building дава някои отговори

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Empire State Building беше символ на икономическата мощ на Америка от близо 90 години. Напоследък обаче тя също се превръща в символ на борбата й с коронавируса, пише Ройтерс.

Небостъргачът в стил ар деко, който е висок 443 метра и има 102 етажа, някога беше препълнен, а сега е празен в по-голямата си част заради шока в Ню Йорк, който беше най-тежко засегнат от коронавирусната пандемия в САЩ. Най-високата му част беше осветена в червено-бяло в чест на здравните служители.

Седмица след началото на втора фаза в Ню Йорк от повторното отваряне след блокадата десетки компании с офис площи в една от най-известните сгради в света опитват да решат кога, как и дори дали да се върнат.

Пред същата дилема са изправени компании в останалата част от САЩ и в света. Нещо толкова нормално като работата в голяма офис сграда ненадейно се превръща в почти немислимо за мнозина.

След повторното отваряне на 22 юни офис сградите могат да поканят наемателите си да се върнат при максимално позволена заетост под 50%. Но повечето компании, които се намират в Empire State Building – от технологични компании като LinkedIn и бранда за луксозни часовници Bulova до организации с идеална цел като Световния фонд на паметниците, избират да удължат договорките за работа от вкъщи.

Въз основа на допитване сред наемателите ръководството очаква едва между 15% и 20% от обичайните 15 хил. служители в сградата да се върнат през втората фаза на отварянето.

Но дори сред компаниите, които планират да запазят присъствие, когато му дойде времето, малко очакват да се върнат на работно място като това преди коронавируса, показват интервюта на Ройтерс сред редица служители, които работят в или управляват компании там.

Още по темата
Global Brands Group, която лицензира марки като Calvin Klein, подписа 15-годишен договор за наем на шест етажа с офис площи през 2011 г., но вече е уведомила служителите си, базирани в Ню Йорк, че никога няма да поиска от тях да се върнат в офиса.

Желанието за работа в „невероятни корпоративни централи“ беше притъпено от пандемията, казва Рик Дарлинг, главен изпълнителен директор на компанията за дрехи и маркетинг.

„Мисля, че те стават по-маловажни. Ако хората ви са разпръснати, представянето на компанията ви създава престиж“, допълва той.

Компанията още не е взела решение за офис площите си и ще се нуждае от изложбени зали за модните си ревюта, отбелязва Дарлинг.

Връщане към ситуацията от миналото

Подобни промени в поведението може да създадат неприятности на Empire State Realty Trust, който притежава и управлява сградата, както и на други големи компании наематели на недвижими имоти в града и извън него.

Цените на офис площите в Ню Йорк са намалели с 10% по време на пандемията, казва Даниел Исмаил, водещ анализатор в компанията за имотни анализи Green Street Advisors.

Цената на акциите на Empire State Realty е намаляла с близо 53% от края на 2019 г. спрямо спада от 25% тази година на индекса FTSE Nareit Equity Office, който сследи тръстовете за инвестиции в офис площи.

Исмаил посочва фактори, които подлагат компанията на натиск, като затварянето заради COVID-19 на обсерваторията на Empire State Building, която беше магнит за туристи и миналата година генерира над една пета от приходите на групата. Компанията притежава и други офис и търговски площи в града.

Въпреки това главният изпълнителен директор Антъни Малкин остава оптимист.

Неговото семейство е свързано с Empire State Building от 60-те години на миналия век и той е убеден, че статутът й на известна част от небосвода на Ню Йорк ще надживее временните, макар и болезнени последици от коронавируса.

„От началото на COVID имаме само хора, които подписват договори за наем, никой не се е изнесъл“, отбелязва Малкин и допълва, че Starbucks е подписала наемен договор за магазин на три нива на 15 март. „В света след COVID, когато има лечение, ваксина, стаден имунитет, всичко ще си бъде както преди“, убеден е той.

Empire State Realty изтегли кредит от 550 млн. долара през първото тримесечие, за да гарантира, че има ликвидни средства под ръка, ако наематели забавят плащанията си, но до момента компанията е получила по-голямата част от дължимите наеми.

Събраните наеми през април първоначално са намалели до 73%, но са скочили до 83% към 1 юни, сочи презентация пред инвеститор. Компанията е предложила възможност за отлагане на плащанията на малък процент от наемателите, което е помогнало за запазване на цялостната заетост на ниво от около 96%.

Някои наематели твърдят, че нямат намерение да напускат.

Например Shutterstock, която подписа 11-годишен договор за наем през 2013 г., следва разпоредбите на властите за това кога и как да върне служителите си, казва Хайди Гарфийлд, генерален консултант на компанията и временно изпълняващ длъжността главен директор на отдел „Човешки ресурси“.

Платформата за творческо съдържание има близо 8 хил. кв. м офис площи с отворен план, които включват голямо кафене, библиотека, тераса, студио за упражнения и фоайета. Преди коронавируса основните проблеми на служителите възникваха, когато кранчетата за студено кафе или комбуча се развалят, казва Гарфийлд.

Представители на по-малки наематели като Human Rights Foundation и Human Rights Watch казват, че сградата вдъхва доверие на донори и потенциални партньори независимо къде работят служителите.

„Фактът, че се намираме в Empire State Building е стабилен компонент от нашата репутация. Хората веднага разбират, че сте стабилни, истински и правите някакви неща“, казва президентът на Human Rights Foundation Тор Халворсен.

Но други наематели не са така убедени. Несигурни какво е бъдещето на работните места, те се питат дали си струват големите разходи за офис площи, когато работата от разстояние носи добри резултати.

Преди COVID-19 средната цена на квадратен метър в сградите на Empire State Realty в Манхатън достигаше близо 702 долара спрямо средно 878 долара в Манхатън като цяло към края на май, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Цените не са се променили особено по време на пандемията заради малкото нови обяви, казва Никол ЛаРусо, директор на CBRE, и допълва, че процесът на повторно отваряне може да донесе по-големи корекции в цените.

Нямате маска? Не можете да влезете

Посетителите на Empire State Building веднага се сблъскват с новата реалност. Всеки, който влиза в сградата, трябва да носи маска и собствен дезинфектант за ръце, казва Малкин.

Ръководството затвори несъществените входове и преустрои търговските площи на долните етажи, като ги снабди със станции за проверка на температурата и дезинфекция, съобщават наематели. Във фойето с асансьорите има стикери на пода, които приканват чакащите хора да спазват социална дистанция.

Още по темата

Сходни стикери са залепени по тротоарите пред главния вход преди повторното отваряне на обсерваторията идния месец. Атракцията, която позволява на посетителите да си направят снимки на върха на сградата, е донесла приходи от над 125 млн. долара за компанията миналата година.

Някои компании преосмислят договорите за наем.

Този месец, например, компанията за козметични продукти Coty подписа договор за над 4600 кв. м от Empire State Building с LinkedIn, притежавана от Microsoft.

Сайтът за пътувания Expedia Group, който заема 830 кв. м на 72-я етаж от сградата, съобщи, че е отложила „редица капиталови проекти в недвижимите имоти“, за да запази ликвидността си.

Дори след като пандемията приключи, офис пазарът вероятно ще остане необратимо променен, смята анализаторът Даниел Исмаил от Green Street Advisors.

„Големи компании откриха голямото удобство хората да работят от вкъщи и според мен тази тенденция вероятно ще се ускори в бъдеще“, допълва той. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Hilton обяви загуба от 430 млн. евро и очаква дълго възстановяване