Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ще има ли архитектурни чудеса и през 2021 г.?

Тенденцията за повече пешеходни зони и зелени пространства ще се задълбочи през тази година, прогнозира архитект Мануела Белова

Ще има ли архитектурни чудеса и през 2021 г.?

Снимка: Pixabay

Пандемията ще доведе до трайни промени в градската среда в Европа - ще има повече пешеходни зони и зелени пространства. Ще се ограничава придвижването чрез автомобили и ще се дава приоритет на велосипеди и тротинетки. За съжаление, в София не видяхме промени в това отношение, но се надявам, че процесите ще започнат. Това коментира в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria архитект Мануела Белова, представител за България на Съвета за високи сгради и градска среда.

Още по темата

„Офис пространствата също ще претърпят промени в резултат на COVID-19. Ще се набляга на повече пространства за срещи и съвместна работа“, смята тя.

Архитект Белова съобщи, че неотдавна италианското архитектурно бюро Carlo Ratti представи иновативен проект за офис, в който е заложена автоматична дезинфекция на бюрата, умни прозорци в посока здравословна среда и възможност за работа с различни дигитални платформи.

„Настоящата ситуация показва и потенциала на т. нар. коуъркинг пространствата. Там сега идват хора от компании, чиито офиси са затворени и служителите им би трябвало да работят от вкъщи. Но те имат необходимост от социални контакти и затова търсят споделените работни пространства“, обясни Мануела Белова.

Още по темата

Архитектът прогнозира, че вътрешните градини в жилищата ще са интересна тенденция в следващите години.

„Специално обособените зелени площи досега се наблюдаваха предимно в офис сградите, но пандемията даде стимул и за жилищното проектиране в тази посока“, посочи архитектът.

Белова напомни какви бяха тенденциите в сградостроителството през 2020 г.

„При високите сгради те бяха свързани с търсенето на различни функции", посочи архитектът. "Интерес предизвика проект за „тенис-небостъргач“, при който кортовете са разположени един върху друг, по цялата височина на сградата. А в Индия бе проектирана училищна сграда с велосипедна писта на покрива.“

По думите на Белова градовете стават все по-гъсто населени и „нараства необходимостта функциите на града, които са разположени хоризонтално, да се пренесат във височина“.

„Има примери за вертикални ферми, гробище-небостъргач и дори църква-небостъргач, даде примери тя. - През 2020 г. беше реализиран друг знаков проект - т.нар. хоризонтален небостъргач в китайския мегаполис Чунцин. Небесените мостове са запазената марка на архитект Моше Сафди, който е автор и на комплекса Marina Bay в Сингапур.“

Архитектът отбеляза, че идеята на този хоризонтален елемент е да свърже чрез топла връзка ансамбъла от високи сгради, без да се налага на хората да слизат на партера. „Небесните мостове позволяват и прилагането на други функции в сградата“, подчерта Мануела Белова.

Ще свързват ли коуъркинг пространствата личния и професионалния живот? Какви са тенденциите в жилищните комплекси? Ще има ли повече място в тях за вътрешните и зимни градини? Какви са предимствата на модулното строителство и защо инвеститорите ще го харесват все повече?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Улесняването на пътуванията засилва търсенето на имоти от британци в Португалия