IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция иска домакинствата да връщат заемите по-бързо

Мерките поне засега се планира да важат за нови кредитополучатели, финансирали сделка с кредит за над 50% от стойността на жилището

10:38 | 21.05.15 г.
Швеция иска домакинствата да връщат заемите по-бързо

Швеция планира да даде на финансовия регулатор правомощия за „затягане” на ипотечния пазар, съобщава Ройтерс.

Правителството смята да възложи на регулатора да предложи начини за ускоряване изплащането на дълговете на домакинствата в страната, които са едни от най-задлъжнелите в Европа, обяви финансовият министър Пер Болунд.

Отрицателните лихви, отслабеното строителство на нови жилища и стабилните доходи на домакинствата стимулират ръста на цените на имотите в Швеция и на дълговете на домакинствата. Задлъжнялостта в страната се увеличава стабилно през последните две десетилетия, което доведе до призиви за предприемането на по-строги мерки с цел предотвратяване спукването на нов балон.

Още пред април шведската служба за финансов надзор трябваше да предприеме стъпки, с които да задължи кредитополучателите да започнат да изплащат и главниците по заемите, а не само лихвите, за да ги изплатят по-бързо. Регулаторът обаче предупреди правителството, че в законодателството не е ясно разписан мандат за въвеждането на такава мярка.

Плановете на властите са поне засега да въведат мярката за новите кредитополучатели, които са финансирали сделка с кредит за над 50 на сто от стойността на жилището. Всяка година те ще трябва да изплащат и част от главницата по кредита, пропорционално на изплатените лихви.

В момента всеки 4-ма от 10-ма кредитополучатели в Швеция изплащат само лихвите по кредитите. Така задлъжнялостта намалява твърде бавно и изплащането на заемите може да отнеме и повече от век, изчисляват от Централната банка на страната.

Задлъжнялостта на домакинствата в Швеция достига 170% от разполагаемия им годишен доход, заради което Международният валутен фонд и други водещи световни икономически организации отдавна предупреждават страната, че трябва да предприеме мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още