IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция може да повиши изискванията за банковите резерви

Властите в страната се опитват да овладеят прегряващия пазар на имоти

10:35 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Швеция може да повиши изискванията за банковите резерви

Финансовият регулатор в Швеция може да повиши изискванията за банковите резерви в опит да овладее прегряващия пазар на имоти, съобщава Ройтерс.

Шведските банки са сред най-добре капитализираните в Европа, но органът за финансов надзор се опасява, че ще има проблеми заради високата задлъжнялост на домакинствата и нарастването на цените на жилищата. През февруари е отчетено увеличение на цените на имотите от 14 на сто на годишна база.

Освен стандартните капиталови изисквания към банките, Стокхолм въведе от септември 2015 г. и антицикличен буфер от 1% от рисковопретеглените активи на финансовите институции - относително скромно равнище на този резерв - заради опасенията за свиване на кредитирането за бизнеса в момент на възстановяване на икономиката.

През юни ще се вземе решение дали този антицикличен капиталов буфер да бъде увеличен, или не. Евентуално повишение ще влезе в сила след една година, посочва информационната агенция.

Заради рекордно ниските лихви в Швеция търсенето на ипотечни кредити се засили. Това принуди властите да наложат „тавана“ на размера на отпусканите икопеки до 85% от стойността на имота. Това обаче не сложи спирачки пред кредитирането на домакинствата. През февруари например беше отчетен ръст на отпуснатите заеми от 6,2% на годишна база.

Шведските домакинства са сред най-силно задлъжнелите в Европа, а икономиката е изключително уязвима заради опасността от срив на пазара на имоти. Очаква се през август финансовият регулатор на страната да представи нови мерки, с които планира да принуди кредитополучателите да ускорят изплащането на част от дълговете си.

Според шведската национална статистика цените на жилищата през миналата година са се повишили с близо 8,6%, подкрепени от недостига на жилища и от ниските лихви по кредитите. С корекция с инфлацията ръстът достига 8,8%. За сравнение, през 2013 г. бе отчетен реален ръст на цените на жилищат в страната от малко под 4 на сто, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

Най-силно поскъпване на жилищата в Швеция е регистрирано в районите на Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо.

От 2000 г. до третото тримесечие на 2008 г. цените на жилищата в Швеция скочиха почти два пъти. За кратко – до първото тримесечие на 2009 г., имаше спад заради глобалната финансова криза, което се повтори от последните три месеца на 2011 до третото тримесечие на 2012 г., този път заради рязкото забавяне на икономиката. Оттогава ръстът на цените на жилищата в страната непрекъснато се ускорява.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) имотите в Швеция са надценени с 30 на сто спрямо доходите на домакинствата. Организацията още през 2011 г. предупреди, че страната е заплашена от балон на пазара на имоти.

Американският икономист Робърт Шилър, който предвиди ипотечната криза в САЩ, също предупреждава, че цените на жилищата в Швеция са достигнали почти до нивата, на които станахме свидетели в страни, пострадали тежко от срив на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още