IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария, Германия и Австрия - държавите на наемателите

В Европа като цяло средно 30,6% от населението живее под наем

12:20 | 30.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцария, Германия и Австрия са държавите в света с най-голям дял на населението, което живее под наем – над 45% за всяка от страните, показват данни на консултантската компания Savills.

Същевременно в Хърватска, Македония и Румъния под 10 на сто от населението живее под наем, сочат още данните, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

В Швейцария делът на наемателите е малко над 60%, в Германия – почти 50%, а в Австрия – 45%. В Турция и Дания този дял достига 40%. Във Великобритания, Франция, Холандия и Австралия е малко над 30%, а в Ирландия, Швеция, Белгия, Финландия, Италия, Кипър и Португалия – малко под 30%.

В Европа като цяло средно 30,6% от населението живее под наем, сочи статистиката на компанията.

В Германия наемането е норма и секторът разполага с добро предлагане на висококачествени жилища при благоприятни за наемателите условия.

Много от страните с високи нива на собственост са от бившия Източен блок, където бързата приватизация през 90-те години доведе до тези нива на собственост. В някои големи градове в тези държави обаче нагласите се променят, защото младите хора са по-склонни да наемат дългосрочно в районите, близо до работата им и удобствата.

В глобалните градове като Лондон, Ню Йорк, Сидни и Мелбърн се отчита и бърз ръст на цените през последните години, което пречи на младите купувачи да излязат на пазара. В Лондон и Ню Йорк 50% от домакинствата живеят под наем, а в Сидни и Мелбърн делът им е около една трета, но с тенденция да се увеличава.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още