Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Швейцарската централна банка: Корекция на имотния пазар става все по-вероятна

Експозицията на местните банки към пазара на недвижими имоти се увеличава

Швейцарската централна банка: Корекция на имотния пазар става все по-вероятна

Снимка: Bloomberg LP

Швейцарският жилищен пазар е в риск от голяма и рязка корекция, ако лихвите се повишат бързо, съобщи централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

Уязвимостите на местния имотен пазар продължават да растат от края на 2020 г., защото ръстовете на цените на къщите и на апартаментите надвишават нивата, които биха били обяснени с ръст на доходите и на наемите, отбелязва Швейцарската национална банка в годишния си доклад за финансовата стабилност, публикуван в четвъртък.

Още по темата
Раздутите цени правят корекция на пазара по-вероятна, но от темпа на покачване на лихвите ще зависи дали корекцията ще е лека, или рязка, допълва централната банка.

Рязка корекция ще изложи банките на риск от значителни загуби, става ясно от доклада. Експозицията на местните банки към пазара на недвижими имоти се увеличава.

Световни банки

Швейцарската централна банка съобщи, че двата световни гиганта в страната UBS Group и Credit Suisse Group са в добри позиции да се справят със „силно неблагоприятни развития в икономическата и финансова среда“ благодарение на капиталовите си буфери.

UBS е увеличила капитала си чрез неразпределена печалба, а емитирането от Credit Suisse на краткосрочни конвертируеми облигации е подкрепило капиталовите ѝ буфери.

И двете банки имат задължителни коефициенти на капиталова адекватност над нивата преди пандемията и надвишават изискванията на регулациите в Швейцария, така че са способни да се справят с произтичащите от войната в Украйна рискове, става ясно от доклада.

Швейцарската централна банка посочва рухването на хедж фонда Archegos и на компанията за финансови услуги Greensill, както и осъдителната присъда срещу UBS по френско данъчно дело като примери, които засилват необходимостта активните в цял свят швейцарски банки да бъдат подложени на адекватни капиталови изисквания, отразяващи рисковия им профил.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Кавръков?

Още от По света
Празни офиси на Wall Street ще бъдат превърнати в апартаменти