IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сиатъл - новата любима дестинация на китайските купувачи на имоти

Извънредните данъци във Ванкувър пренасочват цели групи китайци, които искат да останат близо до семейства и приятели със собственост в Канада

12:02 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните месеци профилът на купувачите на луксозни имоти в Сиатъл се променя. Освен обичайните магнати от технологичната индустрия, спортни звезди и изпълнителни директори в тази група вече влизат и сериозен брой китайци, пише Wall Street Journal.

Допреди година китайските купувачи са представлявали не повече от една четвърт от купувачите на луксозни имоти в района. Броят им обаче бързо се увеличава, след като канадската провинция Британска Колумбия въведе данък за чужденците, които придобиват имоти във Ванкувър. Целта на местната администрация е да овладее силния ръст на цените, който изтласква местните жители от пазара на имоти, отбелязва изданието.

Това решение определено охлади желанието на китайците да купуват жилища във Ванкувър, показват данните на Juwai.com – онлайн портал, насочен специално към китайски купувачи.

Същевременно заявките за търсене на имоти в Сиатъл са скочили със 125% на годишна база през ноември 2016 г., след като през октомври са отбелязали ръст от 71%.

Брокери в Сиатъл съобщават и за телефонни обаждания на представители на цели групи потенциални китайски продавачи буквално дни след въвеждането на данъка във Ванкувър. Така те ще са сравнително близо до приятелите и семействата им, които имат жилища в канадския град.

Все още е рано да се каже докъде би стигнал ефектът от интереса на китайците към пазара на имоти в Сиатъл. Засиленият интерес така или иначе съвпада с момент, в който пазарът в града е сред най-горещите в САЩ.

Според индекса S&P CoreLogic Case-Shiller цените в Сиатъл през ноември 2016 г. са нараснали с над 10% на годишна база, а в САЩ като цяло ръстът е 5,6%.

Сред любимите за китайските купувачи пазари са Лондон, Сидни, Ню Йорк и други водещи градове в света. Правилата за чуждестранните инвеститори в имоти в Австралия обаче все повече се затягат, а в другите мегаполиси се очертава сериозен ръст на данъците върху имотите, посочва изданието.

Това важи с пълна сила и за Сиатъл – технологичен център, в който недостигът на жилища е все по-осезаем. Местната администрация официално обяви, че обмисля на първо време да въведе данък за имотите, които стоят празни и не се обитават от собствениците си, нито се отдават под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още