Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Сиатъл се отказа от „данъка Amazon“

Базирани в града компании направиха мощен отпор срещу мярката на местните власти

Сиатъл се отказа от „данъка Amazon“

Протестиращи в подкрепа на новия данък. Снимка: Ройтерс

Властите на Сиатъл се отказаха във вторник от корпоративен данък, който бяха одобрили само преди месец, като по този начин подариха победата в спора на най-големия противник на мярката – Amazon, и отправиха предупреждение към градовете, които кандидатстват за домакин на втората централа на търговеца на дребно, че компанията може да мине всички граници в опитите си да защити интересите си.

Данъкът щеше да вкара в хазната около 50 млн. долара годишно, за да се помогне на бездомните и да се финансират жилища на достъпни цени. Тъй като Сиатъл процъфтява през последното десетилетие до голяма степен благодарение на Amazon, чието седалище е там, наемите се повишиха, а редица жители пострадаха от това. Бездомното население на града е трето по големина в страната след това в Ню Йорк и Лос Анджелис.

Облагането с данък на успешните компании, които да помогнат за облекчаване на някои от проблемите, причинени от успеха им, беше убедителна и изкушаваща идея, която бързо си проправи път в Силициевата долина. Калифорнийски градове като Купертино, Източен Пало Алто, Маунтин Вю и Сан Франциско наскоро проучиха различни форми на основен данък, според който големите работодатели във всеки град биха заплатили такса за всеки свой служител.

Още по темата

Но в Сиатъл идеята се оказа извънредно спорна, завършвайки с рязък обрат във вторник, пише The New York Times.

Общинският съвет в Сиатъл отмени данъка със 7 на 2 гласа, придружен от сериозен спор. Пред сградата се бе събрала тълпа, а част от хората носеха плакати, на които пишеше, „Облагайте Amazon, а не работещите хора", докато други подкрепяха отмяната. Периодът за обсъждане беше удължен от членовете на съвета в безрезултатен опит да се опитат да удовлетворят всички страни. Поне един служител на Amazon е говорил в полза на данъка, казвайки: „Искам всички хора в този град, а не само богатите хора". 

Преди по-малко от месец данъкът беше приет единодушно. Той се превърна в закон на 16 май, след като бе парафиран от кмета на града Джени Дюркан, която каза, че парите ще „преместят хората от улицата на по-безопасни места" и ще „почистят боклуците, които са в нашите паркове и в нашите общности“. По думите ѝ новият данък би осигурил и нови ресурси, включително за обучение и здравни услуги.

„Знам, че можем да бъдем град, който продължава да създава бъдещето си и да се обедини, за да изгради по-достъпно, приобщаващо и справедливо бъдеще", каза тя.

В рамките на няколко дни тази визия претърпя обрат. Amazon, който вече беше успял да намали първоначалния данък, след като спря плановете си за разширяване в знак на протест, се присъедини към протестните организации на други базирани в Сиатъл компании, като Starbucks, инвестиционната фирма Vulcan на съоснователя на Microsoft Пол Алън и местни фирми за хранителни стоки. Всички те заявиха, че ще се борят срещу закона.

Опонентите създадоха организацията "Без данък върху работни места", усилие, целящо да получи достатъчно подписи, за да отмени гласуването. През уикенда стана очевидно, че мярката ще успее, което накара кметицата и седем членове на градския съвет да направят изявление, в което се казва: "Чухме ви".

Политиците нямат желание за продължителна битка за работни места, дори и в момент, в който нивото на безработица в района е едва 3,1%. "Ясно е, че наредбата ще доведе до продължителна, скъпа политическа битка през следващите пет месеца, която няма да направи нищо, за да се справи с нашата спешна криза в жилищното настаняване и бездомността", казват те.

Говорител на Amazon нарече гласуването „правилното решение“. Говорител на Starbucks пък заяви, че компанията подкрепя този ход.

Първоначалният план на града бе данъкът да събира по около 500 долара на служител годишно. Amazon отговори на мярката в началото на май, като прекрати разширяването си в града „в очакване на резултата от гласуването на главния данък". Това беше достатъчно, за да се намали данъкът на около 275 долара на служител и таксата да се свие и по други начини. Данъкът бе ограничен до дружества с приходи от най-малко 20 млн. долара годишно.

Като най-големият частен работодател в града с повече от 45 000 служители, Amazon щеше да плати първоначално около 12 млн. долара годишно – относително ниска цена за компания с приходи от 178 млрд. долара за миналата година и чийто главен изпълнителен директор Джеф Безос, най-богатият човек в света, заяви наскоро, че единственото нещо, което би могъл да измисли, за да похарчи състоянието си, е космическо пътуване.

Представители на Amazon са заявили, че компанията не е против да помага на бездомните. Но смята, че Сиатъл просто ще прахоса парите, които ще събере. Градът, смята компанията, "има проблем с ефективността на разходите".

Търговецът на дребно избра 20 финалисти през януари като възможни градове за новото си второ седалище, процес, който генерира огромно внимание и интерес дори за стандартите на Amazon. Концернът посочи, че общността, спечелила правото на 50 000 нови работни места, трябва да бъде акумулиращ партньор. Някои от финалистите предложиха извънредни данъчни облекчения.

През последните месеци обаче бе дадено начало на съпротива срещу схващането, че това, което е добро за Amazon, неизбежно е добро за неговия домакин.

„От единия край на града до другия хората губят домовете си и се разселват от техните общности, въпреки че най-големите корпорации отчитат рекордни печалби и има бум в развитието", казва Сара Джонсън, директор на Local Progress, национална асоциация на прогресивно избраните общински служители. „Избраните длъжностни лица в цялата страна обръщат голямо внимание на това как Amazon и други корпорации отговарят на усилията на Сиатъл да се справи с кризата на пазара на имоти и бездомните".

Особено в самата Силициева долина и двата проблема се развиват сериозно.

През миналата седмица Общинският съвет на Маунтин Вю гласува единодушно да продължи с плановете си за нов данък от ноември. Маунтин Вю е дом на Google, както и на други технологични компании. Данъкът ще доведе до набирането на около 6 милиона долара, половината от които ще са от Google и ще се използват за транспортни проекти.

„Имаме нужди, които трябва да задоволим", каза кметът на града Лени Сийгъл. „И искаме да видим къде има най-много пари. Повечето от нашите компании имат пари. Опитваме се да намерим начин да ги инвестират, така, че инвестициите да помагат и на тях, и на общността". 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Новото летище в Истанбул - между ислямската традиция и футуризма