Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Сидни е най-бързо растящият пазар на луксозни жилища в света

Маями и Лос Анджелис допълват топ три на глобалните пазари с най-силен ръст на цените на луксозните имоти през 2021 г.

Сидни е най-бързо растящият пазар на луксозни жилища в света

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Сидни ще бъде най-бързо растящият пазар на луксозни имоти в света през тази година със скок на цените от 10% на годишна база, сочи индекс на консултантската компания Knight Frank.

Компанията прогнозира, че цените на луксозните жилища ще нараснат по-бързо от очакваното само преди шест месеца.

Но през 2022 г. най-големият град в Австралия ще споделя първото място с Лондон, като се очаква цените на луксозните жилища и в двата града да нараснат със 7% на годишна база. Увеличението ще представлява най-големият годишен скок на цените на луксозните жилища в центъра на Лондон от близо седем години насам.

В десетката на най-бързо растящите луксозни пазари в света попадат още Маями, Лос Анджелис, Хонконг, Ню Йорк, Париж, Женева, Сингапур, Оукланд, Мадрид и Лондон.

От началото на пандемията екипът за глобални изследвания на Knight Frank е направил три прогнози за цените на луксозните жилища, като средната прогноза се е повишавала всеки път. През май 2020 г. компанията предвиждаше, че цените на луксозните жилища ще се повишат средно с 1% през 2021 г. Прогнозата беше променена на 3% през декември 2020 г., а към юли 2021 г. вече е 4%.

Още по темата
„Фискалните стимули на правителствата се ревизират нагоре, защитавайки работните места и доходите чрез програми за временна заетост, затова принудителните продажби на имоти са малко“, казва Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните изследвания в Knight Frank.

„Банките на ключовите развити пазари предлагат ипотечни ваканции на клиентите, намалявайки запорираните имоти. Домакинствата в цял свят са натрупали спестявания от над 5 трлн. долара по време на блокадата, което позволява на собствениците на жилища да предприемат подобрения на дома, но други са предпочели да се преместят в ново жилище с по-голям или по-малък размер или да купят втори дом или инвестиционен имот“, допълва тя.

Данъчните и кредитните стимули също са мотивирали купувачите. От ваканции за гербовия налог до разхлабени изисквания за първоначална вноска – много хора са се възползвали от по-ниските разходи за покупка на жилище или достъп до ипотечно финансиране с по-малък депозит. Строителството се е забавило вследствие на блокадите, а социалното дистанциране е задълбочило липсата на ново предлагане в редица ключови градове, подлагайки цените на натиск към повишение. Промените на работните навици са накарали някои собственици на жилище да преосмислят начина си на живот и са превърнали пътуването до работа пет дни в седмицата в отживелица за някои индустрии, позволявайки преместване в околностите на големите градове или в провинцията.

Сидни дължи първото си място сред най-бързо растящите пазари на луксозни жилища в света на факта, че много заможни австралийци са купили дом в родината си вместо в чужбина заради затворените граници по време на блокадите. През първото тримесечие на 2021 г. са регистрирани 1429 продажби на луксозни имоти, което е най-високият брой в историята на Сидни.

Хонконг и Ню Йорк не са много далеч от Сидни, като прогнозите за ръста на цените на луксозните жилища в тях са ревизирани нагоре със съответно 5% и 4% между декември 2020 и юни 2021 г.

Според Мартин Вон, ръководител на изследванията и консултациите в Knight Frank за Китай, „въпреки четирите вълни на вируса пазарът на луксозни жилища в Хонконг се оказва устойчив с редица значими трансакции през първото полугодие на 2021 г.“. „Икономическите прогнози са ревизирани нагоре, 35% от населението е получило първа доза от ваксините, а нагласите се подобряват, като притокът на капитали от континенталната част на Китай сега е ключов двигател“, допълва той.

Още по-оптимистични са перспективите в Ню Йорк. „Градът се завръща, ресторантите са препълнени, полетите са резервирани, Yankee Stadium работи на пълен капацитет, а корпоративна Америка зове служителите си да се върнат“, казва Лиъм Бейли, ръководител на глобалните изследвания в Knight Frank.

Ръстът от 4% за Ню Йорк през 2021 г., който прогнозира компанията, ще отбележи завръщане към растеж на цените в града за първи път от 2018 г. насам – най-силното представяне от 2015 г. насам.

Перспективите пред пазарите на луксозни жилища ще бъдат тясно обвързани с улесняването на трансграничните сделки и макар че виртуалните огледи и подобряването на технологиите да помагат, реалността е, че възобновяването на пътуванията по въздух ще бъде от ключово значение, отбелязва Knight Frank.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Притесненията за имотния сектор в Китай разтърсват пазарите