IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене в Лондон издигна цените на жилищата на Острова до рекорд

Средната пазарна стойност на жилищата в Англия и Уелс е нараснала с 0,3% през юли, посочват анализатори

10:43 | 10.08.13 г.
Силното търсене в Лондон издигна цените на жилищата на Острова до рекорд

Цените на жилищата в Англия и Уелс са достигнали рекорден връх през юли в резултат на силното търсене в Лондон, въпреки че покупките на първи дом остават доста под историческите нива, съобщава Ройтерс.

Средната пазарна стойност на жилищата на Острова е нараснала с 0,3 на сто през юли до рекордните 232 969 паунда, подкрепена от правителствената схема за субсидиране на покупките жилища, показва публикувано в петък изследване на LSL Property Services и консултантската компания Acadametrics.

Търговският директор на LSL Дейвид Браун посочи, че покачването на цените се дължи основно на ниската наличност на предлаганите за продажба жилища на фона на покачващото се търсене.

Докладът на LSL показа, че спрямо годината по-рано цените на жилищата през юли са се покачили с 2,6% - най-големият ръст на годишна база от април. Столицата на Обединеното кралство Лондон очаквано е първенец по растеж на пазарните стойности с покачване от 7,1 на сто на годишна база.

Изготвеният от LSL и Acadametrics доклад се базира на данни от британските поземлени регистри за покупките на вече изградени жилища. Анализът включва и статистика от водещите ипотечни кредитори на Острова - Halifax и Nationwide, като двете компании отчитат ръст на цените с близо 4 на сто през юли – най-бързият темп на растеж на годишна база в последните три години.

Данните подтикнаха и държавния секретар по въпросите на бизнеса Винс Кейбъл да предупреди, че схемата за подпомагане на купувачите на жилища може да засили спекулата и да подпомогне създаването на балон при цените на жилищата.

Въпреки че много икономисти предупреждават, че обявените от финансовия министър Джордж Осбърн стимули за покупка на жилище може да причинят балон на пазара на недвижимите имоти, в сряда гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни омаловажи тези страхове.

"Ипотечните заявления са под средното ниво, а делът на големите жилищни кредити е доста под нивата отпреди кризата", посочи централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още