IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур превръща свободното пространство в градски ферми

Богатият островен град държава внася над 90% от храната си

10:22 | 04.07.17 г.
<p>
	Градска ферма в Сингапур, изградена върху покрива на сграда.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Градска ферма в Сингапур, изградена върху покрива на сграда. Снимка: Ройтерс

Бедният на ресурси Сингапур превръща свободните пространства земя в градски ферми в опит да намали зависимостта си от вноса на храни, предаде Ройтерс.

Богатият югоизточноазиатски островен град държава внася над 90 процента от храната си, предимно от съседни страни, което я излага на риск при прекъсвания във веригата на доставки.

Компанията Edible Garden City е проектирала и изградила над 50 градини за храни в тропическия град за разнородни клиенти - от ресторанти и хотели до училища и жилищни сгради.

Един от проектите е "Гражданска ферма" - парцел от 8 хил. квадратни места, който е бил затвор. Сега е превърнат в градска ферма, "където местната общественост може да се учи и да отглежда заедно", според сайта на проекта.

"Гражданската ферма" произвежда до 100 килограма зеленчуци, 20 килограма подправки и 10-15 килограма гъби, достатъчни да изхранят 500 души дневно.

Това е малко на фона на търсенето на храни в страната, чието население е 5,5 милиона, но е някакво начало, казва Дарен Хо, ръководител на инициативата "Гражданска ферма".

Градските власти обмислят концепцията на компанията за градско земеделие и за други части на града, включително за местата около многоетажните обществени сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още