Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Складовете в САЩ привличат повече инвестиции от офисите

Подобна е тенденцията и в глобален план

Складовете в САЩ привличат повече инвестиции от офисите

Снимка: Bloomberg LP

Складовете са най-горещият сегмент от пазара на бизнес имоти в САЩ, може би твърде горещ, пише Bloomberg.

Инвеститорите отвъд Океана са вложили повече пари в индустриални имоти през 2020 г., отколкото в офис сгради за първи път, тъй като социалното дистанциране тласка още повече клиенти към електронната търговия.

Складовете са смятани за по-устойчиви в коронавирусната икономика, особено в момент, когато хотели и търговски площи понасят тежък удар от пандемията, а офисите са подложени на натиск от работата от разстояние.

Най-големите частни компании за управление на средства в света - Blackstone Group, Cerberus Capital Management и KKR & Co., купуват логистични центрове. Ръстът на инвестициите тласка нагоре и цените, като през 12-те месеца до октомври индустриалните имоти са поскъпнали с 8,5%, докато търговските площи са поевтинели с 5,2%, а стойността на офисите е останала почти непроменена, сочат данни на Real Capital Analytics.

Но тъй като инвеститорите купуват по-малко бизнес имоти, паричните потоци може да надуват балон, предупреждава Джонатан Нидъл, главен инвестиционен директор на компанията Kairos Investment Management в Ранчо Санта Маргарита, щата Калифорния.

„Хората търсят особено индустриални имоти на цени, които са неустойчиви“, казва Нийдъл, чиято компания наблюдава инвестиции за 1 млрд. долара в бизнес имоти.

Явлението не е характерно само за САЩ. Инвестициите в складове и индустриални имоти са съставлявали 20% от глобалните разходи за бизнес имоти тази година спрямо 12 на сто през 2015 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.

Още по темата
Един от факторите, тласкащи цените нагоре, е самият обем на инвестициите в недвижими имоти, които са смятани за алтернатива на волатилните фондови пазари и на облигациите, носещи по-ниска доходност. Към 1 декември частните инвеститори в недвижими имоти са имали налични за инвестиране средства от 196 млрд. долара, сочат данни на компанията Preqin.

„В институционалния свят всички изостряме моливите си и преглеждаме отново благоприятни възможности“, казва Дейвид Гилбърт, главен изпълнителен директор на компанията Clarion Partners, която управлява над 55 млрд. долара в недвижими имоти в света. „Този капитал трябва да отиде някъде“, допълва той.

Замръзнал пазар

Пандемията се отразява тежко на бизнес имотите, като на практика замрази пазара месеци наред. Общите инвестиции намаляха с над 40% през първите три тримесечия спрямо 2019 г. Продажбите на индустриални имоти обаче намаляват най-слабо - с 25% спрямо 71% при хотелите и 44% при офисите, показват данните на Real Capital.

Американските инвеститори са вложили 24% от инвестициите си в индустриални и логистични площи спрямо 23% в офиси през първите три тримесечия на тази година, сочат още данните на Real Capital.

Но складовете и индустриалните имоти може да се натъкнат на насрещни ветрове. В някакъв момент наемите ще достигнат таван и възвръщаемостта на инвеститорите ще се забави, коментира Крис Лудман, президент на отдел „Капиталови пазари“ в CBRE.

Тъй като електронната търговия ще стимулира търсенето на 930 хил. кв. м нови индустриални площи до 2025 г. по прогнози на консултантската компания JLL, се очертава строителен бум, който притеснява някои кредитори.

„Сега се строи огромно количество индустриални площи. Винаги сме внимателни в кредитирането на пазари или видове имоти, към които всички останали са се втурнали“, казва Андреа Балкан, управляващ партньор в компанията за инвестиции в недвижими имоти Brookfield Asset Management.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Пазарите на търговски площи в Европа спряха свободното падане