Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

След две години на волатилност наемите на жилища в Дубай се стабилизират

В първите три месеца на 2018 г. средната цена на продадените жилища в Дубай е намаляла с 2,5%

След две години на волатилност наемите на жилища в Дубай се стабилизират

Снимка: Архив Ройтерс

Равнището на наемите на жилища в Дубай остава непроменено през първото тримесечие на 2018 г. Това е първото стабилно тримесечие за наемите в страната за последните повече от две години, сочат данни на консултантската компания Cluttons, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Според доклада за перспективите пред имотния пазар в Дубай през пролетта макар че пазарът на жилищата под наем проявява признаци на стабилизиране, растящият обем от жилища с цел инвестиция, закупени „на зелено“, могат да създадат проблеми в бъдеще. Способността на пазара на жилища под наем да поеме големия обем от нови наличности вероятно ще бъде поставена на изпитание в идните три години, допълва консултантската компания.

“Очакваме новозавършени имоти за отдаване под наем да са в центъра на вниманието на наемателите, докато при старите и второкласни имоти ще бъде отчетен спад на наемите. Това насочване към качеството вероятно ще доведе до създаването на много отчетлив двустепенен пазар. В краткосрочен план очакваме наемите да намалеят с до 5-7% до края на 2018 г.“, казва Мъри Странг, ръководител на дубайския клон на Cluttons.

Още по темата

В първите три месеца на 2018 г. средната цена на продадените жилища в Дубай е намаляла с 2,5%. „Един от ключовите фактори, които вероятно са допринесли за стабилността на цените в по-достъпните жилищни квартали на Дубай, е отчетливият недостиг на ново предлагане на тези пазари“, отбелязва Странг.

От 134 хил. жилищни единици, които се очаква да излязат на пазара до края на 2020 г., малко над една трета вероятно ще са на цена под 23 444 долара за кв.м, което подчертава проблемите с достъпността за града в бъдеще.

Cluttons очаква предложените нови законодателни мерки да охладят продажбите, които остават изненадващо устойчиви въпреки намаляването на търсенето на вторичния имотен пазар в последните три години. „Тези правила целят да защитят купувачите и да засилят репутацията на града като инвестиционен хъб, особено на фона на насочването на предприемачите към нови международни пазари“, отбелязва Странг.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ниската безработица и оскъдните наличности ще повишат наемите на офиси в Европа