IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След кратко възстановяване пазарът на луксозни жилища в Лондон отново е надолу

Наемите в района обаче продължават да се повишават

14:52 | 23.11.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Пазарът на луксозни жилища в централен Лондон се върна стъпка назад във възстановяването си през третото тримесечие на 2018 г., но пазарът на наеми бележи ръст, сочи нов анализ.

Цените на жилищата са намалели, макар и едва с 0,5%, след като се повишиха през предишните две тримесечия, а наемите са се увеличили с 0,4%, което е най-високият им тримесечен ръст от второто тримесечие на 2014 г., сочи докладът на имотната агенция JLL. 

Ценовите спадове са отново най-високи в луксозния сегмент на пазара – с 1,3% през тримесечието, с което понижението им спрямо миналата година е от 4,8%. По-ниският сегмент на пазара – при имотите за под 2 млн. паунда, е по-стабилен и устойчив през последните 2-3 години, но дори този сектор е с 0,2% надолу.

Продажбите също са се забавили – с 5% на тримесечна и на годишна база. Трансакциите са били с 15% под нивата от миналата година и с 40% под пика на пазара през 2016 г. За съжаление, след като сякаш се бяха стабилизирали преди шест месеца, нивата на трансакциите отново се влошават през последните две тримесечия.

Тенденцията напоследък сочи предпочитания към нови и модерни имоти, посочва докладът. Дори имотите на около 10 години се смятат за стари от множество купувачи. Това засяга търсенето, достъпността и цените между по-новите и по-старите имоти.

„Продължаващата несигурност около Brexit, възможността за лейбъристко правителство или смяна на лидера на консерваторите, както и предложения гербов налог от 1% за международните купувачи, продължават да накърняват доверието на луксозния пазар в централен Лондон“, казва Ричард Барбър, директор на JLL.

“Следващите няколко месеца трябва да видим по-голяма яснота по отношение на Brexit. Това ще бъде желано облекчение, особено ако всички резултати са благоприятни са жителите в луксозната част на централен Лондон“, добавя той.

Пазарът на луксозни жилища под наем в центъра на Лондон преминава през положително трето тримесечие, като трансакциите са се увеличили значително спрямо второто тримесечие.

Засиленото търсене е довело до ръст на наемите във всички райони и сегменти на пазара. Средно наемите са се увеличили с 0,4% - най-големия ръст от второто тримесечие на 2014 г. Третото тримесечие е и третото поредно на растящи средни цени на наемите след две години и половина на спадове. Въпреки това годишният ръст на наемите остава леко на червено, понижавайки се с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
И ще продължат да падат , както цените на недвижимостта , така и икономиката като цяло, в резултат на геополитическото фиаско на страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още