IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият пазар, към който се насочва Amazon

Компанията на Джеф Безос подкрепя калифорнийския стартъп Plant Prefab, който произвежда сглобяеми къщи

12:40 | 26.09.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Plant Prefab</p>

Снимка: Plant Prefab

Американският онлайн търговец Amazon инвестира в производител на сглобяеми къщи. Чрез своя фонд Alexa Fund компанията на Джеф Безос прави вложение в Plant Prefab - компания от Южна Калифорния, която изгражда сглобяеми, индивидуални еднофамилни и многофамилни къщи с устойчиви материали.

Стартъпът се прицелва към автоматизацията, за да направи изграждането на сградите по-бързо и по-лесно, предава Bloomberg. Според агенцията фондът на Безос се е включил във финансиращ рунд на стартъпа за общо 6,7 млн. долара. Alexa Fund е фонд, създаден от Amazon през 2015 г., за да подкрепя стартъпи, работещи над нови начини за употреба на гласовата технология.

Това е нов пазар за Amazon и Alexa Fund. Инвестицията се случва по-малко от седмица, след като Amazon представи десетки умни домашни устройства, включващи микровълнова фурна и усилвател, които могат да бъдат контролирани от гласовия асистент Alexa. По-рано през тази година Amazon придоби производителя на интелигентни звънци Ring, а според спекулации компанията работи над потаен проект за домашен робот.

Очаква се пазарът на интелигентни домове да нарасне до 53 млрд. долара през 2022 г., показва пазарно проучване на Zion Market Research.

Въпреки че в САЩ къщите се рекламират силно, пазарът за тях е ограничен. Plant Prefab, например, е произвела само няколко десетки проекти за купувачи в Калифорния и Юта, след като бе отделена през 2016 г. от LivingHomes - компания за дизайн и разработка на домове. Това обаче може да се промени. Градовете все по-често търсят начини да създават жилища по-икономично, тъй като разходите за строителството се покачват. Кметът на Сан Франциско Лондон Брейд заяви, че ще задели 100 млн. долара, за да построи в общината стотици модулни апартаменти и така да може да разшири запаса от жилища на достъпни цени. Нова фабрика в Чикаго ще започне да произвежда компоненти за многофамилен проект през ноември.

„Повече хора търсят ефективни от гледна точка на разходите алтернативи на жилищни сгради в градски райони“, казва пред Bloomberg Стив Глен, главен изпълнителен директор на Plant Prefab. „Ние сме съсредоточени върху този пазар и в крайна сметка сме готови да изградим първата надеждна национална марка".

Много от стандартните домове на Plant Prefab ще струват по-малко от 500 000 долара, при това доставени и сглобени, става ясно от прогнозите на уебсайта на компанията. Най-скъпата къща с площ от около 287 квадратни метра и пет спални, проектирана от калифорийския архитект Рей Капе, струва около 1,23 милиона долара. Най-евтиният дом е с площ около 38 кв. метра, едностайна постройка, за около 160 000 долара.

Глен пояснява, че парите от последния кръг за набиране на средства, който също така е бил подкрепен и от Obvious Ventures, биха могли да помогнат на неговата компания да се разшири от сегашната си фабрика в Риалто, Калифорния, до четири нови локации през следващите пет години.

Amazon, от своя страна, се стреми да запази водещата си роля пред Google на пазара на интелигентните домове. Технологичните гиганти се конкурират, за да привлекат повече потребители, които възприемат технологията, като продават евтини "интелигентни" високоговорители, като Amazon Echo Dot и Google Home Mini, които позволяват на потребителите да експериментират с технологията за около 40 долара.

А Amazon се опитва да вкара своите контролирани от гласа устройства в нови домове и по други начини. През май тя обяви партньорство с Lennar Corp., един от най-големите производители на домове в страната, за да оборудва модели къщи с устройства, контролирани от Alexa.

Участието на компанията в инвестицията от 6,7 милиона долара е дребна сума за Amazon, но вкарването на устройствата в домовете, докато се строят, може да направи честата им, а не инцидентната им употреба по-вероятна. Макар че е възможно да се съединят куп интернет свързани устройства - от термостати до звънци на входните врати,  много хора изпитват затруднения да направят това.

Глен заяви, че Plant Prefab иска да предложи на своите клиенти такива инструменти. Когато хората поръчват дом от фирмата, те могат да я персонализират по начина, по който биха избрали функциите за своята нова кола например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
DDM
преди 5 години
Ами то евтиния, 160х.$ за 38 м2 къща от високотехнологичен талашит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Познай, кой не може да си позволи разширение на бизнеса, на територии извън САЩ, в случай, че амазон реши да ги продава и навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Познайте от три пъти кои ще монтира соларните покриви на тези къщи и батериите за съхранение на енергия в тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още