Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Словения отчита най-бърз ръст на строителството в ЕС

Средно за блока инфраструктурното строителство вече расте по-бързо от сградното

Словения отчита най-бърз ръст на строителството в ЕС

Снимка: Pixabay.com

Словения остава държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-бърз ръст на строителния сектор през февруари, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През втория месец на годината строителната продукция в страната нараства с 21,4% на годишна база. За месеца ръстът е още по-силен – почти 26%, показват данните.

По годишен ръст на строителната продукция на второ място в ЕС е Унгария с 15,1%, следвана от Швеция с 13,2% и Германия с 11,6%. Същевременно в Словакия, Чехия и Полша са отчетени най-силните годишни спадове, съответно 10,6%, 5,5% и 5,1%.

През февруари спрямо януари сред държавите с най-силен ръст на строителството се нареждат още Белгия (18,7%) и Германия (13,6%), а най-силен спад е отчетен в Полша (-2,8%), Швеция (-1,8%) и Великобритания (-1,6%).

В България месечният ръст на строителната продукция достига 2,3%, а за годината се отчита спад от 0,5%.

Средно за ЕС през февруари спрямо януари строителната продукция се разширява с 4,4%, като инфраструктурното строителство изпреварва сградното (съответно 5,5% и 4%). На годишна база увеличението достига 5,2%, като тенденцията за по-силно инфраструктурно строителство също е валидна.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Цените на новите жилища в Китай леко ускоряват ръста си през октомври