IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на имоти в Ню Йорк: Върнете служителите в офиса, спасете града

За големите работодатели в града обаче връщането на служителите може да е ненужен риск

13:28 | 21.08.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Повечето небостъргачи са празни, туристите са у дома и отново се говори за упадък на Ню Йорк. Имотните магнати искат да сложат край на това, пише Bloomberg.

Коалиция от водещите собственици на имоти и мениджъри на имоти в Ню Йорк води оживени телефонни разговори, като притиска много от най-големите работодатели в града, включително гиганти като Goldman Sachs, Blackstone и BlackRock, да ускорят завръщането на служителите. Аргументът им – безопасно е, а местата за хранене и магазините, които правят Манхатън специален, не могат да продължават така още дълго време. Някои дори призовават чувството за патриотизъм. Това със сигурност ще помогне на тежко притиснатите собственици на имоти.

„Аз наистина притискам главните изпълнителни директори да върнат хората в офиса“, казва Джеф Блау, ръководител на компанията Related Cos., която стои зад проекта Hudson Yards. Засега обаче реакцията е хладна.

Зад отчаянието се крие страх от влизане в порочен кръг. Колкото повече пътуващите остават у дома, толкова повече местни бизнеси ще изчезнат и толкова по-малко ще са причините за връщане в града. Ръководители и компании, които натрупаха състояние, строейки и притежавайки кули в града, са изправени пред перспективата за значителен спад на търсенето и на цените на офисите и жилищните имоти. Но последиците засягат всички нюйоркчани, казва Блау.

„Виждам как градът запада, тъй като няма никой тук. Сега не е време да изоставим града и да очакваме, че той ще е същият какъвто го искате, когато се върнете след една година“, допълва той.

Блау и колегите му се срещат поетапно с ръководители и техните служители, отговарящи за големи офис комплекси.

Граждански дълг

„Ковем собствената си съдба, като не връщаме хората и не рестартираме най-големия икономически двигател в страната“, казва Скот Речлер, чиято компания RXR Realty контролира 2,3 млн. кв. м бизнес имоти, равняващи се приблизително на десет сгради като Empire State Building. „Това е преди всичко граждански дълг“, допълва той.

Извън финансовата индустрия собствениците на имоти призовават също гигантски правни кантори и дори представителства на технологични гиганти като Microsoft и други да върнат служителите си. В много случаи те обещават да направят необходимите промени, за да гарантират, че сградите са безопасни. Други призовават властите в града да отговорят на растящата престъпност и бездомничество. Членове на групата са влезли в контакт и с канцеларията на губернатора и влиятелна коалиция на водещи компании в Ню Йорк за стартиране на кампанията „Да се върнем на работа“.

Но за големите работодатели връщането в офиса може да е ненужен риск. Преди няколко месеца те откриха как да процъфтяват, въпреки че повечето им служители се включват от вкъщи в очакване на ваксина. Много служители не са склонни да пътуват с автобус, метро и асансьор или нямат много варианти за гледане на децата. Някои нюйоркчани дори твърдят, че намаляване на цените на имотите няма да е никак лошо.

Ключова част от аргументите на собствениците на имоти е, че всяка позиция в офиса подкрепя редица други служители в обслужващата сфера. Макар че големите компании може да оцелеят, регионите от ресторанти, обекти за търговия на дребно и други малки бизнеси около сградите им са изправени пред фалит. Това на свой ред ще намали възможностите на работодателите да привличат водещи таланти в града.

Neiman Marcus, един от наемателите в Hudson Yards, най-скъпия нов проект на Related в Манхатън, се отказва от флагманския си магазин. Това кара други търговци на дребно да преосмислят стратегията си за лъскавия нов комплекс на брега на река Хъдсън.

Патриотичен дълг

Засега цените на офисите се задържат и някои компании подписват нови наемни договори за разширяване в града. Технологични гиганти като Facebook, Amazon и Alphabet, които през последните години се ангажираха да се разширяват в Ню Йорк, все още не са обявили оттегляне. Притеснението е колко ще продължи това?

„Главните изпълнителни директори на редица компании, с които разговарях, споменаха, че е патриотичен дълг да върнат хората си в офиса“, казва Уилям Рудин, ръководител на компанията Rudin Management.

Ню Йорк понесе по-тежък удар от пандемията от останалите големи градове в САЩ, а жителите му се придържат към строги правила за социална дистанция, за да предотвратят още смъртни случаи. Решителността им беше засилена, когато други части на страната опитаха да отворят отново икономиката си, но броят на заразените нарасна.

Само около една четвърт от служителите на 146-те големи работодатели в града се очаква да се върнат до края на годината, а около половината до идното лято, сочи проучване. Но Марк Холидей от компанията SL Green Realty, който говорил лично с над сто наематели, прогнозира, че завръщането в Манхатън ще се ускори след Деня на труда, като много работодатели ще върнат около една трета до половината от служителите си.

Имотните компании вече са поели по обратния път. Те са върнали половината от служителите си и очакват почти всички останали да се завърнат до идния юли. През юни Речлер публикува своя снимка в Twitter в почти празен влак на метрото в Ню Йорк с надпис, че било невероятно безопасно и чисто. В SL Green и Related почти всички, които могат да се върнат, са се върнали.

„Градът е оживен и не е най-лесното място за живеене. Но правите този компромис, защото има толкова много страхотни неща“ като ресторанти, култура, изкуства и нощен живот, казва Блау. „Искаме това да си остане така и хората да продължат да правят този компромис, искаме нещата да се върнат по старому", допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
mick
преди 3 години
Естествено държавата по някакъв начин ще налее там яко пари - печатницата работи така и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Наистина лошо ги удари. Ще махнат допълнителните данъци.. даже ще им дадат бонуси и ще се върнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 години
"Собственици на имоти в Ню Йорк: Върнете служителите в офиса, спасете града"Да се чете:Собственици на имоти в Ню Йорк: Върнете служителите в офиса, спасете ни г*за.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още