IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на молове в Турция ще изгубят от забраната на чужда валута

Те смятат, че ще имат проблеми с обслужването на дълга си към банките в размер на 15 млрд. долара

11:02 | 04.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Турските инвеститори в търговски центрове няма да получат облекчение от плана на правителството да забрани използването на чуждестранни валути при бизнес сделките, показва проектосписък с изключенията, видян от Bloomberg.

Документът е бил изпратен до някои финансови институции и чуждестранни компании за мнение, преди да бъде публикуван в Държавен вестник и да влезе в сила.

Предвидените отстъпки в предложението показват, че правителството се готви на отстъпки, предвиждайки изключения за редица компании, включително тези с приходи в чуждестранна валута или с договори за финансов лизинг. Промените до голяма степен съответстват на предложенията на бизнес асоциацията Tusiad.

Но ако проектът не претърпи промени, той няма да даде особено облекчение на собствениците на търговски центрове. Те са най-големите критици на ограниченията, като предупреждават за хаос в индустрията и проблеми с обслужването на дълга си към банките в размер на 15 млрд. долара.

„Ако проектът бъде публикуван в настоящата му форма, банките ще имат проблеми“, казва Хулуси Белгу, ръководител на асоциация на турските търговски центрове. „Ние имаме дълг в чуждестранна валута към банките и при тези обстоятелства инвеститорите в търговски центрове се затрудняват да плащат на банките. За да предотвратим това, ние като инвеститори трябва да работим заедно с кредиторите“, отбелязва Белгу.

Бизнес общността прие с критики указа от 13 септември, който принуждава компании да превърнат в лири всичките си договори за предоставяне на услуги и продукти. Освен собствениците на молове Tusiad също предупреди за хаос в определянето на цените и в крайна сметка ускоряване на инфлацията, която вече достигна най-високото си ниво от над 15 години.

Ако подписани миналата година или преди това договори, деноминирани в чуждестранна валута, като договорите за наем, не могат да бъдат предоговорени, те автоматично ще бъдат превърнати в лири при официалния обменен курс на 2 януари 2019 г., предвижда проектът.

По-скорошните договори ще използват официалния обменен курс в деня на подписването на сделката. При подновяване на договорите доставчиците на услуги няма да могат да увеличават цената с процент по-висок от темпа на потребителската инфлация, сочи документът.

Ето и някои от големите изключения, включени в проекта:

- Компании, които действат като местен клон на чуждестранна компания или компании, в които над половината от акциите са държани от фирми в чужбина.

- Някои договори за финансов лизинг.

- Споразумения за предоставяне на услуга, които имат поне една чуждестранна страна и са свързани с износа или други дейности, водещи до приходи в чуждестранна валута.

- Авиационни компании и фирми, които предоставят технически услуги на авиационната индустрия.

- Публични институции и компании в областта на отбраната могат да подписват споразумения, свързани с чуждестранна валута освен ако не се отнасят до продажби или наем на имотни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още