Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Собственик на молове у нас продава имоти на Острова, за да инвестира в Румъния

Продажбата е част от стратегията на MAS Real Estate да се освободи от активите си в Западна Европа и да влага приходите в ЦИЕ

Собственик на молове у нас продава имоти на Острова, за да инвестира в Румъния

Мол Галерия Бургас. Снимка: https://galleriaburgas.bg

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate, който е листнат на фондовата борса в Йоханесбург, съобщи, че е продал имоти на стойност около 111 млн. евро във Великобритания, а приходите от продажбата ще бъдат инвестирани в Румъния.

Фондът присъства и на българския пазар на търговски площи чрез моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора, които придоби през 2017 г. MAS Real Estate купи двата мола в Бургас и Стара Загора за 62 млн. евро от полската  инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC). Трансакцията беше осъществена чрез дъщерното дружество PKM Investments. Управлението е съвместно с Prime Kapital, с която MAS оперира и в Румъния. Сред акционерите в компанията е най-големият пенсионен фонд в Африка.

Продажбата е част от стратегията на фонда да се освободи от активите си в Западна Европа и да инвестира приходите в по-привлекателни по думите му имоти в Централна и Източна Европа. Миналата година компанията продаде имоти на стойност 195 млн. евро в Германия.

Още по темата
MAS планира да продаде и търговски центрове, хотел и терени в Германия и Великобритания на стойност 126,9 млн. евро. Те ще се прибавят към 300-те милиона евро, привлечени от продажбата на първите „зелени“ облигации на компанията. Приходите ще бъдат насочени към придобивания и строителство на имоти предимно в Румъния.

MAS строи търговски центрове и жилищни комплекси на стойност почти 870 млн. евро, като почти всички проекти се намират в градове в северната ни съседка. Ръководството на компанията се състои от екип от румънци, координиран от Мартин Слаберт и Виктор Семионов, които положиха основите и на фонда за инвестиции в недвижими имоти NEPI, който днес има най-големия портфейл от недвижими имоти в Румъния.

Купувач на продадените в края на май имоти на MAS във Великобритания е базираната в Германия група за управление на активи и инвестиции Union Investment Institutional Property.

MAS Real Estate обяви стратегията си да излезе от пазарите в Западна Европа и да се съсредоточи върху Централна и Източна Европа (ЦИЕ), най-вече Румъния, през 2019 г. Компанията притежава имоти в Германия, Великобритания и Швейцария.

В Централна и Източна Европа фондът е собственик в партньорство с Prime Kapital освен на двата търговски центъра в България и на един проект в Полша, както и на 11 в Румъния.

В отчета си за миналата година компанията съобщи, че замразява плановете за разширение на мол „Галерия“ в Бургас вероятно като последица от коронавирусната пандемия. Преустройството на мола в Стара Загора е завършило.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Жилищни сгради в Ню Йорк ще бъдат продадени за рекордните 1,75 млрд. долара