IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на имотния пазар разтърсва икономиката на Азия

Слабите пазари тревожат инвеститори, потребители и търговци на дребно

22:31 | 23.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Забавянето на китайската икономика и влошаването на глобалните икономически перспективи обърнаха инерцията на имотните пазари в Азия, като нанесоха болезнен удар на купувачите на жилища и увеличиха опасенията от разпространение към потребителските разходи, пише Nikkei Asian Review.

Еасон Шао е един от купувачите, пострадали от внезапната промяна. В около шест месеца от миналата година той участвал в „жилищни лотарии“ в източния китайски град Ханджоу, решен да закупи апартамент, в който да създаде семейство. Предприемачи създадоха лотарии в големите градове в края на 2017 г., тъй като броят на купувачите надхвърляше наличните жилища по време на тригодишната треска на имотния пазар.

Шао, който работи за финансова компания, ставал в 6 ч. сутринта и се редял на дълги опашки пред местна банка. Бъдещите купувачи прехвърляли десетки хиляди долара на строителните компании, само за да бъдат включени в тегленето на жребия. При най-популярните лотарии шансът да бъдеш избран е едва 1%, казва Шао.

Осмият тираж се оказал късметлийски за него и номерът му най-сетне бил изтеглен през октомври.

След това, само няколко месеца по-късно, треската утихнала. Шао чул, че хората купували по-привлекателни жилища на по-добри места без изобщо да участват в лотарии. „Разбира се, че съм малко разочарован. Но взех най-доброто решение по онова време“, споделя той.

Преживяванията на Шао илюстрират въртележката на китайския имотен пазар на фона на търговския спор със САЩ и забавянето на по-широката икономика, които засегнаха доверието на купувачите на жилища във втората по големина икономика в света. От миналата година най-големите китайски предприемачи намалиха цените с до 30%, за да ускорят продажбите и анализатори и икономисти очакват нов спад от 10% на цените тази година.

Охлаждането на имотния пазар създава тревога в китайските политици. Години наред секторът играеше основна роля в създаването на работни места, стимулираше инвестициите и генерираше средства за местните власти. Около 25% от брутния вътрешен продукт на страната идва от индустрии, свързани с имотите.

В Хонконг, един от най-скъпите жилищни пазари в света, собствениците постепенно се приспособяват към жестоката реалност, при която жилищата все по-често са продавани на загуба. Цените достигнаха пика си миналия юли, а спадът се ускорява. През ноември цените на съществуващите жилища намаляха с 3,5%, което е най-големият спад за един месец в града от световната финансова криза през 2008 г.

Анализатори прогнозират корекция от цели 15%, тъй както Хонконг е изправен пред тройния удар на търговската война, забавянето на икономиката в континенталната част на Китай и по-високите лихви.

„Почти 10-годишният бичи пазар в Хонконг изглежда достига своя край“, казва Джоузеф Цанг, изпълнителен директор на консултантската компания JLL в града.

Огромният приток на капитали от континенталната част е една от причините цените на жилищата в Хонконг да скочат над три пъти след 2009 г. Властите наложиха редица ограничения на чуждестранните купувачи и инвеститорите, за да пресекат устрема им. Мерките до голяма степен се провалиха, но сега противоречията между САЩ и Китай и други външни сътресения вършат работата вместо тях.

Проблемите не са ограничени само до Китай.

Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още