Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Спадът на имотния пазар разтърсва икономиката на Азия

Слабите пазари тревожат инвеститори, потребители и търговци на дребно

Спадът на имотния пазар разтърсва икономиката на Азия

Снимка: Архив Ройтерс

Забавянето на китайската икономика и влошаването на глобалните икономически перспективи обърнаха инерцията на имотните пазари в Азия, като нанесоха болезнен удар на купувачите на жилища и увеличиха опасенията от разпространение към потребителските разходи, пише Nikkei Asian Review.

Еасон Шао е един от купувачите, пострадали от внезапната промяна. В около шест месеца от миналата година той участвал в „жилищни лотарии“ в източния китайски град Ханджоу, решен да закупи апартамент, в който да създаде семейство. Предприемачи създадоха лотарии в големите градове в края на 2017 г., тъй като броят на купувачите надхвърляше наличните жилища по време на тригодишната треска на имотния пазар.

Шао, който работи за финансова компания, ставал в 6 ч. сутринта и се редял на дълги опашки пред местна банка. Бъдещите купувачи прехвърляли десетки хиляди долара на строителните компании, само за да бъдат включени в тегленето на жребия. При най-популярните лотарии шансът да бъдеш избран е едва 1%, казва Шао.

Осмият тираж се оказал късметлийски за него и номерът му най-сетне бил изтеглен през октомври.

След това, само няколко месеца по-късно, треската утихнала. Шао чул, че хората купували по-привлекателни жилища на по-добри места без изобщо да участват в лотарии. „Разбира се, че съм малко разочарован. Но взех най-доброто решение по онова време“, споделя той.

Преживяванията на Шао илюстрират въртележката на китайския имотен пазар на фона на търговския спор със САЩ и забавянето на по-широката икономика, които засегнаха доверието на купувачите на жилища във втората по големина икономика в света. От миналата година най-големите китайски предприемачи намалиха цените с до 30%, за да ускорят продажбите и анализатори и икономисти очакват нов спад от 10% на цените тази година.

Още по темата

Охлаждането на имотния пазар създава тревога в китайските политици. Години наред секторът играеше основна роля в създаването на работни места, стимулираше инвестициите и генерираше средства за местните власти. Около 25% от брутния вътрешен продукт на страната идва от индустрии, свързани с имотите.

В Хонконг, един от най-скъпите жилищни пазари в света, собствениците постепенно се приспособяват към жестоката реалност, при която жилищата все по-често са продавани на загуба. Цените достигнаха пика си миналия юли, а спадът се ускорява. През ноември цените на съществуващите жилища намаляха с 3,5%, което е най-големият спад за един месец в града от световната финансова криза през 2008 г.

Анализатори прогнозират корекция от цели 15%, тъй както Хонконг е изправен пред тройния удар на търговската война, забавянето на икономиката в континенталната част на Китай и по-високите лихви.

„Почти 10-годишният бичи пазар в Хонконг изглежда достига своя край“, казва Джоузеф Цанг, изпълнителен директор на консултантската компания JLL в града.

Огромният приток на капитали от континенталната част е една от причините цените на жилищата в Хонконг да скочат над три пъти след 2009 г. Властите наложиха редица ограничения на чуждестранните купувачи и инвеститорите, за да пресекат устрема им. Мерките до голяма степен се провалиха, но сега противоречията между САЩ и Китай и други външни сътресения вършат работата вместо тях.

Проблемите не са ограничени само до Китай.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам