Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Спадът на имотния пазар в Дубай ще продължи до 2020 г.

Цените на имотите са намалели с 16-19% спрямо пика им преди три години

Спадът на имотния пазар в Дубай ще продължи до 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на недвижимите имоти в Дубай може да намалеят с 10% до 15% в идните две години заради новото предлагане, геополитическите рискове и въвеждането на ДДС в Обединените арабски емирства (ОАЕ), смятат анализатори от S&P Global Ratings, цитирани от Ройтерс.

Мрачните прогнози бяха представени, след като цените на жилищните имоти в Дубай се понижиха с 5% до 10% през 2017 г., а слабият имотен пазар също започна да подкопава приходите на водещите строителни предприемачи в емирството.

„Смятаме, че корекцията ще продължи поне тази и следващата година, преди цените да се стабилизират най-рано през 2020 г.“, каза Сапна Джагтиани, кредитен анализатор за корпоративните и имотни рейтинги в S&P.

Наемите както на жилищния пазар, така и на пазара на търговски площи също ще останат под натиск, а хотелите ще бъдат принудени да приемат по-ниски средни цени на стаите, за да поддържат равнищата на заетост, прогнозира S&P.

Цените на имотите са намалели с 16-19% спрямо пика им преди три години, съобщи Националната банка на Кувейт в доклад от този месец. Джагтиани каза пред журналисти, че Expo 2020 в Дубай може да е от полза за имотния пазар заради потенциалното повишаване на икономическата дейност благодарение на очакваното посещение на 25 млн. посетители и нови жители.

Тя обаче предупреди, че имотният сектор е изправен пред риск от „свръхзастрояване“, последиците от който ще бъдат усетени след 2020 г. Имотната компания JLL съобщи в доклад от 2017 г., че планираното предлагане на жилищни имоти в Дубай ще нарасне с 9% през 2018 г. и със 7% през 2019 г.

Още по темата

На 14 февруари най-голямата строителна компания в Дубай, представена на борсата, Emaar Properties, информира за спад на нетните си приходи през четвъртото тримесечие заради натиска на разходите върху печалбата ѝ.

Друга строителна компания, DAMAC Properties, също съобщи за спад от близо 47% на нетната си печалба за тримесечието. Джагтиани заяви, че геополитическите рискове като безизходицата между Катар и някои от влиятелните му съседи от Персийския залив ще продължат да оказват влияние, въпреки че катарските инвеститори не са в топ 10 на имотните инвеститори в Дубай.

Катар е изолиран през последните седем месеца заради санкции върху търговията и пътуванията, наложени от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, след обвинения, че подкрепя тероризма и регионалния им противник Иран. Властите в Доха отричат обвиненията.

Джагтиани заяви, че спадът в сектора на недвижимите имоти няма да е толкова рязък, колкото през 2009 г. заради предпазливостта на банките и по-строгите регулации на имотния пазар.

Цените на жилищата в Дубай се сринаха с над 50% спрямо пиковите им равнища през 2009-2010 г., което доближи страната до дефолт по дълга. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Ниската безработица и оскъдните наличности ще повишат наемите на офиси в Европа