Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Спадът на имотния пазар в Дубай ще продължи поне още три години

Наемите на жилища в града са намалели с около 30% от 2016 г. насам

Спадът на имотния пазар в Дубай ще продължи поне още три години

Снимка: Ройтерс

Строителен предприемач от Обединените арабски емирства (ОАЕ), който казва, че очаква пазарът да се съживи, преди да започне проект на стойност 4 млрд. долара, смята, че това няма да се случи в идните три години въпреки усилията на правителството да стимулира икономиката, пише Bloomberg.

Въпреки че серията от мерки на държавата тласка икономиката в правилната посока, те няма да доведат до обрат в краткосрочен план, казва Уалид Зааби, президент на компанията Tiger Group.

„Правителството е наясно с предизвикателствата и ръководителите на страната определиха икономическото развитие като приоритет. Това е положителна тенденция, но наемите намаляха с 30% от 2016 г. насам и ще са необходими още две-три години, преди цените да започнат да растат“, казва Зааби, чиято компания притежава хиляди апартаменти в страната.

Още по темата
Tiger има няколко високи сгради в строеж в Дубай, но проект за развитие на комплекс от жилищни и бизнес сгради на около половин час с кола от летището към пустинята няма да стартира преди цените на имотите да започнат отново да растат, казва Зааби.

Федералните и регионалните власти в ОАЕ намалиха таксите за компаниите, смекчиха правилата за издаване на визи и предложиха стимули за съживяване на икономиката, която се охлади след годините на бърз растеж. Това повиши доверието, но не и цените в имотната и строителната индустрия, която допринесе за около 13% от брутния вътрешен продукт на стойност 112 млрд. долара на Дубай миналата година.

По-ниските приходи от петрол и отслабването на икономиката на съседните страни от Персийския залив засегнаха растежа в ОАЕ, а растящите цени намалиха привлекателността на най-големия й град – Дубай. Продажбите на имоти са напът да отбележат най-лошата си година от 2012 г. насам, като са намалели с над една трета през първото полугодие на тази година до 10,8 млрд. долара, сочат данни на Dubai Land Department.

Забавянето на глобалния имотен пазар също се отразява негативно на Дубай, като осуетява усилията на местните власти да спрат спада, казва Зааби. Градът обаче продължава да се радва на доходност от наеми от най-малко 6%, допълва той.

Данните на кувейтската компания Kamco Investment показват още по-голяма възвръщаемост от 9% за апартаментите от среден клас в Дубай. Това помага на Tiger да се разширява дори по време на спад на имотния пазар макар и предпазливо, казва Зааби. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен