IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на имотния пазар в Дубай засяга тежко строителните компании

Само една четвърт от регистрираните строителни предприемачи имат активни проекти в момента

11:11 | 19.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спадът на имотния пазар в Дубай принуждава строителните и инженерните компании да съкращават работни места и да замразяват плановете си за експанзия, което от своя страна създава нови рискове за по-широката икономика, съобщава Ройтерс.

На дубайския имотен пазар, който е известен с лъскавите си небостъргачи и луксозни вили, има свръхпредлагане, особено в жилищния сектор, където цените намаляват спрямо пика от средата на 2014 г.

Много кули са наполовина празни, а някои строителни площадки пустеят.

„Спряхме разширяването си“, казва Самер Ел Ачкар, главен изпълнителен директор на компанията Al Qabdah, построила хотел „Кемпински“ на изкуствения остров Палм Джумейра.

Al Qabdah e съкратила 10% от около 7400-е си служители през юни. „Опитваме да не намаляваме служителите си, но когато финализираме проект, освобождаваме някои от тях, ако не се нуждаем от тях за други проекти“, казва Ел Ачкар.

Дипломатическият спор с бившия съюзник Катар и санкциите срещу Иран, който е голям търговски партньор, ограничават търсенето на имоти от чужденци, а новият данък върху добавената стойност се отразява негативно на местната икономика.

Анализ на Ройтерс на данни на  Dubai Land Department (DLD) показва скок от 76% на броя на отложените проекти и на продажби на вили и апартаменти между 2016 и 2018 г.

DLD съобщава, че 865 предприемачи са били регистрирани през 2018 г., но само една четвърт от тях имат активни проекти в момента.

BNC, която предоставя информация и данни за строителната индустрия, счита, че стойността на отложените проекти възлиза на 126,3 млрд. долара през 2018 г. спрямо 107,6 млрд. долара през 2017 г. Това се равнява на около 16% от всички проекти тази година.

Докато имотите са в застой, проектите за пътища и друга основна инфраструктура, подкрепени от правителството, се развиват, тъй като Дубай се готви да приеме World Expo 2020. Очаква се събитието да привлече 25 млн. посетители.

„Инвестициите, насочени към Expo 2020 и след това, дадоха тласък на строителния сектор, който продължава да постига стабилен растеж, а в същото време повишеното предлагане на пазара подлага на цикличен натиск имотния сектор“, казва Раид Кафади, главен икономически съветник в Дубайската агенция за икономическо развитие.

Проектите често са преследвани от замразени плащания на предприемачите, които отдавна са главоболие за строителите в региона, но проблемът се задълбочава, тъй като банките са по-предпазливи при отпускането на кредити за сектора.

Имотите и строителството като цяло съставляваха 13,3% от брутния вътрешен продукт на Дубай през 2017 г., сочат данни на Дубайския статистически център.

Но заради спада на имотните компании Дубайската фондова борса е най-зле представящата се в Близкия изток тази година с понижение от около 24%.

„Строителният сектор по традиция е ключов източник на растеж за по-широката икономика, така че всеки натиск върху индустрията неизбежно ще се отрази както на ръста на БВП, така и на други сектори, които се възползват индиректно от силната строителна дейност“, казва Жан-Пол Пижа, ръководител на изследванията в Lighthouse Research в Дубай.

Настоящата ситуация не може да се сравнява със срива преди десет години, при който цените на имотите намаляха с над 50% между 2008 и 2010 г. на фона на световната финансова криза.

Но перспективите са мрачни. След като се понижиха с между 5 и 10% през 2017 г., цените на имотите може да отбележат спад с между 10% и 15% в идните две години, съобщи по-рано тази година S&P Global Ratings.

Това се отразява на строителните компании и свързаните с тях подизпълнители, казва Бишой Азми, главен изпълнителен директор на базираната в Дубай компания Al Shafar General Contracting (ASGC).

Натискът се усеща при двата строителни гиганта в Близкия изток. Drake & Scull International (DSI), която обяви загуби в осем през последните десет тримесечия, нае консултанти за преструктуриране и изготвяне на нов бизнес план.
Книжата й са поевтинели с близо 84% от началото на годината, докато конкурентът Arabtec Holding е загубил близо 15% от стойността на акциите си.

Arabtec нае инвестиционната банка Moelis, за да разработи план за преструктуриране на дълга, малко повече от година след като набра близо 1,5 млрд. дирхама (408,4 млн. долара), за да компенсира натрупаните загуби.

Ел Ачкар от компанията Al Qabdah казва, че проблемите в сектора са били задълбочени от свиването на финансирането от банките за подизпълнителите, а доставчиците ограничават дългосрочните си опции за разплащане и искат гарантиране на плащанията.

„Длъжни сме да инжектираме повече пари в компанията ни от лични ресурси на акционерите, за да покрием недостига на ликвидни средства“, казва той.

Al Qabdah, която развива проекти в съседното емирство Шарджа, има „по-голям късмет от останалите компании на пазара“, допълва Ел Ачкар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още