IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на имотния пазар в Дубай застигна и финансовия квартал в града

Три години след разширяването на квартала само двадесетина магазина са отворили врати

13:47 | 23.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходка в последното разширение на финансовия квартал на Дубай води до няколко малки художествени галерии, няколко луксозни магазина за мъжка мода и множество търговски площи, чакащи да бъдат усвоени, съобщава Bloomberg.

Международният финансов център в Дубай (DIFC) не беше пощаден от спада на търговията на дребно и имотния пазар в емирството на фона на усилията му да привлече наематели в разширението на Gate Avenue на стойност 1 млрд. дирхама (272 млн. долара) – покрита с мрамор пешеходна улица, свързваща основния квартал във финансовия център с близките кули.

Когато проектът беше обявен през 2016 г., официални представители заявиха, че дългата един километър улица ще има около 200 магазина и ресторанта и се надяваха, че 90% от обектите ще бъдат наети след завършването им. Три години по-късно обаче само около двадесетина магазина са отворили врати след завършването на разширението през януари. Останалите остават незаети.

DIFC изглежда реагира на разочароващо развитие. През последните месеци няколко ръководители напуснаха DIFC Authority, която управлява свободната зона. Главният отговорник по недвижимите имоти Набил Алкинди е напуснал по-рано тази година, съобщават запознати източници, пожелали да останат анонимни.

Пинаки Аич, който отговаря за стратегията на групата и иновациите, също се е оттеглил, допълват източниците. Кристофър Пейн, главен икономически консултант в DIFC, е напуснал през април, а Уорън Кравчук, старши вицепрезидент за търговията на дребно, се е оттеглил от поста си в края на 2018 г., става ясно от профилите им в LinkedIn.

„Можем да потвърдим, че като при всяка развиваща се организация отделни хора напуснаха, за да потърсят други възможности на място или в чужбина“, заяви в комюнике ръководителят на маркетинговия отдел на  DIFC Authority Пейман ал Авади. Хъбът също така направи няколко „ключови назначения в управленския ни екип, за да осъществят визията ни да се превърнем във финансов център от следващо поколение“, допълни той.

Спад на имотния пазар

Подобно на останалата част от града бизнес центърът страда от продължителен спад на имотния пазар, предизвикан от свръхпредлагането и по-бавния икономически растеж. Очаква се търговските площи в Дубай да се увеличат с 42% до края на 2021 г., сочат данни на консултантската компания JLL.

Финансовият център беше засегнат и от оттеглянето на световни банки към местните им пазари и се насочва към институции в Африка и Азия, за да запълни офис площите си. Barclays и Deutsche Bank ограничиха присъствието си през последните години.

DIFC Authority предлага стимули, включително безплатен наем, така че магазините и ресторантите да останат отворени, съобщават запознати източници. Тя организира събития като безплатни уроци по йога, комедийни вечери и концерти на група, изпълняваща песни на Beatles.

„Сигурни сме, че ще създадем още по-жизнена общност, която ще превърне DIFC в предпочитана дестинация за познавачите на изкуството, музиката, храната и модата“, казва Ал Авади.

Въпреки бавния старт на Gate Avenue Дубай има планове за милиарди долара да прибави район почти с размерите на Canary Wharf в Лондон към финансовия център. Наречен DIFC 2.0, планът ще прибави 1,2 млн. кв. м с фокус върху финтех и иновациите. Той ще включва също офис площи с обем от близо 600 хил. кв. м, както и жилища, магазини и хотели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още