IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулативното строителство на офиси в Европа се възражда

Тенденцията се разпространява не само в Лондон, но и на други европейски пазари

15:26 | 09.10.14 г.
Спекулативното строителство на офиси в Европа се възражда

През август в Лондон започна строителството на нов мащабен офис проект в близост до емблематичния небостъргач, известен като "Корнишона" - Creechurch Place, пише Wall Street Journal.

Сградата ще бъде на 17 етажа и с над 25 хил. кв. м отдаваема площ. И нито един наемател.

Строителите на сградата - Helical Bar и канадският фонд Healthcare of Ontario Pension Plan, разчитат, че търсенето ще остане силно.

Все повече спекулативни проекти започват да се строят в Лондон, а тенденцията се разпространява и на други европейски пазари. Това е още един знак за нарастващото доверие в икономическото възстановяване и все по-големия апетит за риск на инвеститорите.

В Лондон например още от 2011 г. по-голямата част от новите офис проекти са спекулативни, сочат данни на консултантската компания Deloitte LLP. През първото тримесечие на годината 55% от строителството на офиси в британската столица е със спекулативна цел.

Предварителното отдаване под наем на площите в строителство се счита за по-безопасен вариант за инвеститорите, тъй като намалява вероятността от провал на проекта. Банките освен това кредитират спекулативните проекти при по-високи лихви, ако изобщо се съгласят да отпуснат финансиране.

Силният пазар на офис площи в Лондон обаче, както и засилената конкуренция сред инвеститорите, стимулират спекулативното строителство в града. Те могат да получат по-висока доходност точно благодарение на по-рисковия си подход.

Във Франция също се отчита ръст на спекулативното строителство в офис сегмента. Въпреки стагнацията 61% от новото строителство на офиси в Париж е със спекулативен характер. За сравнение, по същото време на 2013 г. делът му достигаше само 24%, сочат данни на консултантската компания DTZ.

Променят се и условията дори на традиционно консервативния германски пазар, посочва изданието. В петте водещи града – Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Мюнхен и Щутгарт, 44% от сградите, които ще бъдат завършени до края на годината, са със спекулативен характер, според консултантската компания Colliers International. Този дял е най-висок от 2008 г. насам.

По-голямата част от спекулативните проекти се финансират с дялов капитал. На пазара навлизат все повече нетрадиционни кредитори, които търсят по-висока доходност – дългови фондове, пенсионни фондове, застрахователи и други компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още