IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на жилищата в Нидерландия мина прага от 400 хил. евро за първи път

През второто тримесечие цените на жилищата в страната са нараснали с 20% на годишна база

12:19 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Цените на жилищата в Нидерландия са скочили с безпрецедентните 20% на годишна база през второто тримесечие, тъй като ниските лихвени проценти и недостигът на жилища продължават да стимулират вече нажежения имотен пазар, съобщава Холандската асоциация на брокерите на недвижими имоти (NVM), цитирана от Ройтерс.

Средната продажна цена на жилищата в Нидерландия е скочила до 410 хил. евро през периода април-юни, като преминава границата от 400 хил. евро за първи път в историята.

„На пазара има истинска лудост“, коментира в комюнике директорът на NVM Оно Хоес и призова правителството да се намеси за стабилизирането му.

„Предлагането пресъхва, а купувачите ще направят всичко, за да получат имота, който искат“, допълни той.

Цените на жилищата в Нидерландия нарастваха през последните пет години, тъй като ниските лихви, благоприятните данъчни политики за собствениците на жилища и силната икономика тласкат търсенето нагоре.

Макар че пандемията от COVID-19 доведе до най-рязкото свиване на нидерландската икономика в историята миналата година, цените на жилищата продължиха да растат, тъй като блокадите засилиха привлекателността на селските райони, а броят на наличните жилища спадна бързо.

Нажеженият жилищен пазар е едно от основните предизвикателства пред следващото нидерландско правителство, което още не е сформирано почти четири месеца след последните избори.

Гуверньорът на Нидерландската централна банка Клаас Кнот повтори миналата седмица призива си за драстични реформи на жилищния пазар чрез ново ограничаване на размера на заемите и на данъчните приспадания за изплащане на лихви по ипотечни кредити и в същото време за бързо увеличаване на строителството на нови жилища.

Основните консервативни партии в Нидерландия обаче традиционно не са склонни да пипат данъчните облекчения за собствениците на жилища, а екологичните правила ограничават мащаба на строителството в гъстонаселената страна от 17,5 млн. души население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още