Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Средната цена на жилищата в САЩ достигна рекордните 300 хил. долара

Достъпността на жилищата отвъд океана е на 18-месечно дъно заради растящите цени и недостатъчното предлагане

Средната цена на жилищата в САЩ достигна рекордните 300 хил. долара

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Недостатъчните наличности и растящите цени на жилищата са допринесли за спада на достъпността на имотите в САЩ през второто тримесечие въпреки рекордно ниските лихви, сочи новият индекс на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB) и Wells Fargo, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Общо 59,6% от продадените нови и съществуващи жилища между началото на април и края на юни са били достъпни за семействата, печелещи средни доходи за САЩ от 72 900 долара на година. Това е спад спрямо 61,3% от продадените жилища през първото тримесечие, които са били достъпни за хора със средни доходи, и най-ниското ниво на показателя от четвъртото тримесечие на 2018 г.

Още по темата
Първоначалният показател на Департамента за жилищно и градско развитие (HUD) за средните доходи на семействата през 2020 г. е бил разработен преди пандемията от COVID-19. За да се вземат предвид последиците от пандемията, оценките на департамента са били намалени в съответствие с икономическите прогнози за 2020 г. на NAHB. В резултат на това средните доходи за страната през 2020 г., използвани при изчисляването на индекса за достъпността на жилищата (72 900 долара), са със 7,1% под първоначалните данни на HUD за 2020 г. от 78 500 долара.

„Още преди пандемията се строеше малко, а коронавирусът задълбочи проблема, като наруши съществуващите снабдителни вериги. Строителните компании са особено разтревожени от растящите цени на дървесината, които са нараснали с близо 70% от средата на април“, коментира президентът на NAHB Чък Фоук.

„Цените на жилищата нараснаха значително през второто тримесечие заради по-високото от очакванията търсене на жилища след пандемията и тъй като коронавирусът засегна възможностите на строителните компании да засилят производството“, отбелязва главният икономист на NAHB Робърт Диец. „Гледайки напред в средата на рекордно ниски лихви, жилищата трябва да са светлият лъч за икономиката, тъй като растящото търсене в предградията и на други по-слабо населени пазари продължава“, допълва той.

Средната цена на жилищата в САЩ е нараснала до рекордните 300 хил. долара през второто тримесечие спрямо 280 хил. долара през предходното тримесечие. Същевременно лихвите по ипотечните кредити са намалели средно с 27 базисни пункта през второто тримесечие до 3,34% спрямо 3,61% през първото тримесечие.

Сан Франциско е най-недостъпният жилищен пазар отвъд океана. Едва 8,5% от продадените жилища през второто тримесечие са били достъпни за семейства със средни за града доходи от 129 200 долара.

Други големи градове в Калифорния като Лос Анджелис, Анахайм, Сан Хосе и Сан Диего също заемат последните места в индекса за достъпност на жилищата.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
4
 
5
sando1 до: lyusien
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Много е лесно да правиш анализ на минали събития. Всички го можем.
0
 
5
 
4
khao до: mrynmryn
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
с тия съвети дето дава, най вероятно няма жилище :))))
0
 
5
 
3
mrynmryn до: lyusien
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ами продай си жилището, ако ти се получи и други ще те последват.
6
 
3
 
2
преди 5 месеца
Цените на жилищата са нарастнали с 15% а цените на златото и среброто близо 2 пъти Кое е по изгодно -да чакаш цената на жилището да нарастне 2 пъти или да продадеш жилището си и да инвестираш в инвестиционон злата и сребро В това време да живееш под наем и когато цената на цените метали нарастне с още 35 % да го продадеш и да си купиш същото жилище или подобно Освен това шанса жилищата да продължат да нарастват е много малък Кризата е жестока и възстановяването ще бъде бавно
2
 
5
 
1
преди 5 месеца
Споко бе, скоро ще лягат с едни цени (на всичко) и ще стават с други цени.
Което не значи, че Тръмп (или Жан Виденов) е корумпиран.
Ще значи, че са му включили печатницата и иде зима!

Ма споко, дудуците ще вият, колко много се е изтрелял нагоре БВП.
Нали така?
Така.

Още от По света
Бившите най-предпочитани дестинации за луксозни имоти са детронирани от върха