IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на жилищата в САЩ остава твърдо над 300 хил. долара

Достъпността на жилищните имоти отвъд Океана достигна 2-годишно дъно

15:50 | 09.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити в САЩ не са били достатъчни да компенсират недостига на наличности, а продължаващият ръст на цените на жилищата намалява достъпността им и през третото тримесечие на 2020 г., сочи индексът на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo, цитирани от онлайн изданието World Property Journal. Средната цена на жилищата отвъд океана остава твърдо над прага от 300 хил. долара, преминат през второто тримесечие. 

58,3% от новите и съществуващите жилища, продадени между началото на юли и края на септември, са били достъпни за семейства, получаващи коригиран среден годишен доход в САЩ от 72 900 долара. Това е спад спрямо 59,6% от продадените жилища през второто тримесечие на тази година, които са били достъпни за хора със средни доходи, и най-ниското ниво от четвъртото тримесечие на 2018 г.

„Въпреки че ниските лихви по ипотечните кредити и благоприятните демографски развития помагат за стимулирането на търсенето, липсата на наличности, задълбочена от проблеми със снабдителната верига заради пандемията от COVID-19, допринася за растящите цени на жилищата“, коментира председателят на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB) Чък Фоук.

„Растящите цени на дървесината също достигнаха над 170% над нивата от средата на април през септември, увеличавайки строителните разходи. Но цените на дървесината сега се понижават, което е добра новина за перспективите пред купувачите на жилища“, допълва той.

„Наличности, достатъчни за шест месеца напред, са смятани за нормален баланс между търсенето и предлагането, а те са под прага от четири месеца от юли насам, което подлага пазара на натиск към повишение цените на жилищата“, казва главният икономист на NAHB Робърт Диец. „В момент, когато строителните компании се стремят към засилване на производството, тенденцията за работа от вкъщи допринася за местенето в покрайнините, което означава, че купувачите имат допълнителна пазарна сила да се сдобиват с имоти на достъпни пазари“, допълва той.

Средната цена на жилищата в САЩ е скочила до исторически връх от 313 хил. долара през третото тримесечие, превишавайки предишния рекорд от 300 хил. долара, поставен през второто тримесечие. В същото време средните лихви по ипотечните кредити са намалели с 29 базисни пункта през третото тримесечие до рекордно дъно от 3,05% спрямо 3,34% през второто тримесечие.

Лансинг-Ийст Лансинг в щата Мичиган и Скрантън-Уилкис Бар-Хейзълтън в Пенсилвания са най-достъпните големи жилищни пазари в САЩ, определяни като градове с население от поне 500 хил. души. В първия град 89,4% от всички нови и съществуващи жилища, продадени през третото тримесечие, са били достъпни за семейства със средните доходи за региона от 75 хил. долара. В същото време 89,4% от всички продадени нови жилища във втория град са били достъпни за семейства със средните доходи за града от 66 хил. долара.

Сан Франциско остава най-недостъпният жилищен пазар в САЩ. Само 9% от продадените жилища там през третото тримесечие са били достъпни за семействата със средните за града доходи от 130 900 долара.

Останалите големи градове в дъното на класацията за достъпност на жилищата също се намират в Калифорния. Това са Лос Анджелис, Анахайм, Сан Диего и Сан Хосе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Средния размер на еднофамилна къща в САЩ е над 200кв м. метърчето излиза $1500 или ?1250. Много ли е? Двата големи гаража (все пак пикапи карат хората) не влизат в тази квадратура. Тераси, веранди, мазета също не влизат. Подпокривни пространства (скосени) или не влизат изобщо, или само частично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още