IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната офертна цена на жилищата във Великобритания стигна рекорд през октомври

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се ускорява, продажбите се забавят

10:35 | 19.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ръстът на жилищния пазар във Великобритания е тласнал офертните цени за жилищата този месец нагоре с най-бързия темп от над четири години, тъй като купувачите са готови да платят повече за по-големи имоти след блокадата тази година, сочат публикувани в понеделник данни, цитирани от Ройтерс.

Имотният портал Rightmove съобщи, че офертните цени са скочили с 5,5% на годишна основа през октомври. Сега средната офертна цена достига рекордните 323 530 паунда (355 164 евро).

Само през октомври офертните цени са нараснали с 1,1% спрямо септември.

„Предишни рекорди рухват на този невероятен пазар и все още остават възможности в похода нагоре на цените на имотите“, коментира Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.

Компанията съобщи, че очаква годишният растеж на офертните цени да достигне връх от около 7% в края на годината.

Други допитвания за жилищния пазар обрисуват сходна картина с търсене, стимулирано от натрупания интерес през блокадата заради коронавируса, и временното замразяване на имотните данъци, както и желание на купувачите за по-големи имоти.

Перспективите за жилищния пазар през 2021 г. обаче изглеждат по-тежки, тъй като безработицата е вероятно да нарасне рязко през последните месеци на тази година на фона на повторното засилване на пандемията от коронавирус и смекчаването на мерките на правителството за подкрепа на компаниите.

В същото време инвестициите в имоти в Китай са нараснали през септември с най-бързия си темп от година и половина насам, подкрепени от силната строителна дейност в момент, когато икономиката набира инерция след коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Инвестициите в недвижими имоти през септември са се увеличили с 12% спрямо същия период на миналата година, най-големия скок от април миналата година насам, когато нараснаха със същия темп. Ръстът се ускорява спрямо 11,8% през септември, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба, публикувани в понеделник.

За периода януари-септември инвестициите в имоти са отбелязали скок от 5,6% на годишна база, ускорявайки ръста си спрямо 4,6% за периода януари-август.

Имотният пазар в Китай беше сред първите, които се възстановиха от пандемията благодарение на по-евтините кредити и смекчаването на ограниченията за покупка на жилища.

Но държавните ръководители са притеснени от риска от балон. В редица големи градове през последно време бяха въведени нови ограничения, тъй като властите опитват да предотвратят рязък скок на цените и да контролират финансовата дейност на предприемачите.

От август насам регулаторите затягат контрола върху имотните предприемачи, за да предотвратят необуздано кредитиране в сектора и да ограничат рисковете от натрупване на прекомерен дълг.

Продажбите на имоти по разгъната застроена площ са нараснали със 7,3% на годишна основа през септември, като се забавят спрямо силния ръст от 13,7% през август, показват изчисленията на Ройтерс.

Скокът на новозапочнатите жилища, измерени по разгъната застроена площ, се е забавил до 1,9% миналия месец спрямо 2,4% през август.

Набраните средства от имотни предприемачи в Китай са нараснали с 4,4% през периода януари-септември спрямо 3% през първите осем месеца на 2020 г.

Инвестициите в имоти в страната се очаква да нараснат с 6% тази година, сочи допитване на Ройтерс от края на септември. За сравнение през 2019 г. те постигнаха ръст от 9,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още