IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилната икономика подкрепя пазара на бизнес имоти в Румъния

Обемът на сделките в Букурещ се очаква да достигне над 800 млн. евро до края на годината

10:50 | 08.12.15 г.
Стабилната икономика подкрепя пазара на бизнес имоти в Румъния

Стабилната икономическа среда и потенциалът за растеж на икономиката на Румъния се отразяват положително на пазара на бизнес имоти в Букурещ, пише онлайн изданието propertywire.com.

Очаква се обемът на сделките в румънската столица да достигне над 800 млн. евро до края на годината, според прогнози на консултантската компания Colliers International.

Най-активните играчи в офис сегмента от пазара на бизнес имоти в Букурещ са компаниите от аутсорсинг индустрията. Румъния става все по-значима дестинация, която привлича компании в ИТ сектора и обслужването на бизнес процеси.

В момента повече от 60 хил. души в Букурещ са заети в аутсорсинг индустрията. Според прогнозите броят им ще достигне над 150 хил. през следващите пет години.

Усвояването на площи и делът на празните офиси достигат рекордно ниски равнища. Това дава увереност на инвеститорите да започнат ново строителство във всички сегменти от пазара.

С очакван икономически растеж от 3% Румъния изпреварва повечето от европейските държави. Страната е и сред държавите с най-нисък публичен дълг в Европейския съюз (ЕС) – 38% от БВП спрямо средно равнище за общността от 90%.

Доходността от първокласните имотни активи в Букурещ е значително по-атрактивна в сравнение с други градове в Централна и Източна Европа. За пазара на офиси нивото ѝ достига 7,5%, а за индустриалните площи – 9%.

Благодарение на по-високия растеж за първи път от няколко години се очаква през тази година запасите от логистични площи да се увеличат с около 100 хил. кв.м нови площи.

Пазарът на индустриални имоти в Румъния навлезе в нов възходящ цикъл, след като интересът на инвеститорите се насочи и към други градове на страната, като Тимишоара, Брашов, Арад и Сибиу.

Увеличават се и продажбите на земя за строителство за всички сегменти от пазара. Най-динамична е ситуацията в столицата Букурещ, където преобладават сделките със земя за жилищно строителство, включително и в периферните райони с подобряваща се инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още