IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира разследване на договори за строежи на обекти за Олимпийските игри в Рио

Органите, които разследват Petrobras, ще проучат дейността на някои от най-големите инженерни компании в страната

22:18 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бразилската полиция, която разследва корупционни практики на държавната петролна компания Petrobras, планира също така да разгледа договори за Олимпийските игри в Рио де Жанейро за над 10 млрд. долара, предава Ройтерс.

Някои от най-големите инженерни компании, попаднали в разследването на Petrobras, е “много вероятно” да са нарушили законите срещу фиксирането на цените и да са дали подкупи, за да получат възможност да изградят олимпийските обекти, твърди Игор Ромарио, шеф на полицията и ключова фигура в разследването.

“При всяка ситуация, в която е имало разследване на договори с тези компании, този корупционен модел се повтаря”, коментира Ромарио в интервю за Ройтерс. “Възможно е да се повтори и при проектите за Олимпийските игри през 2016 г.”

До момента няма доказателства, показващи извършването на каквито и да е престъпления, а следователите все още са фокусирани върху първоначалното разследване - за фиксирането на цените на договорите с Petroleo Brasileiro и подкупи на мениджъри и политици в замяна на спечелване на оферти.

Разследването, което тече вече близо две години, вече включва десетки представители на бразилския бизнес елит и конгресмени. Освен това може да окаже натиск върху стегнатия график за строителството за Олимпийските игри.

От десетките разследвани само пет изграждат струващите близо 40 млрд. реала (10,5 млрд. долара) съоръжения и инфраструктура, необходима за Олимпийските игри в Рио. Частната фирма Odebrecht, най-голямата латиноамериканска инженерна компания, е участвала в повече от половината от всички олимпийски проекти, сочат договори, разгледани от Ройтерс.

Марсело Одебрехт, главният изпълнителен директор на компанията, е в затвора от юни и е в очакване на процес, свързан с корупция, по случая Petrobras.

Останалите четири фирми, които участват в повечето от останалите проекти, са OAS, Andrade Gutierrez, Queiroz Galvao и Carioca Christiani Nielsen Engenharia.

През август главният изпълнителен директор на OAS беше осъден за корупция на 16 години затвор отново във връзка с разследването на Petrobras. Ръководителите на Andrade Gutierrez и Quieroz Galvao са в затвора и отговарят за обвинения в корупция.

Odebrecht, Andrade Gutierrez и Queiroz Galvao отказват да коментират. Другите компании не са откликнали на запитването за коментар.

Справянето със скандала с Олимпийските игри е особено важно за Бразилия, която загуби глобалното си влияние през последните пет години, след като икономическият бум отстъпи място на най-тежката рецесия на страната от три десетилетия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още