Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Стенли Фишер: Ниските лихви доведоха до високи и растящи цени на имотите

Заместник-председателят на Фед предупреди, че не бива да се забравят уроците от спукването на имотния балон и кризата през 2007 – 2008 г.

Стенли Фишер: Ниските лихви доведоха до високи и растящи цени на имотите

Стенли Фишер. Снимка: Архив Ройтерс

Дългият период на ниски лихвени проценти може да е допринесъл за високи и повишаващи се цени на имотите в няколко държави, заяви заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер, цитиран от Bloomberg. Той предупреди, че не бива да се забравят уроците от спукването на имотния балон и кризата през 2007 – 2008 г.

„Има още какво да се направи, да се запазят подобренията и да се надгражда“, каза Фишер по време на конференция в Амстердам във вторник. „Светът, какъвто го познаваме, не може да си позволи други подобни кризи като голямата рецесия и глобалната финансова криза“, допълни той.

Той посочи, че много е било постигнато за поддържане на глобалната финансова система от последната рецесия насам. Тонът му издава предпазливост във времена, когато жилищните имоти поскъпват в различни страни като Канада, Великобритания и Австралия.

„Цените на жилищата са високи и растат в няколко държави, вероятно в резултат на дългите периоди с ниски лихви“, каза Фишер според предварително предоставената му реч, като не посочва конкретни пазари. Той посочи, че в САЩ агенциите Fannie Mae, Freddie Mac и Федералната жилищна администрация сега са „доминиращите институции, които предоставят ипотечно финансиране“.

По думите му правителствената подкрепа за жилищата трябва да бъде изрично посочена там, където я има, а разходите й трябва да са балансирани спрямо ползите. По същия начин правилата и очакванията при модификациите на ипотеките и при възбраните трябва да са „ясни и работещи“, смята Фишер.

„В САЩ и по света беше постигнато много. Ядрото на финансовата система е много по-силно, най-лошите практики при кредитирането бяха ограничени, беше отчетен голям напредък в процесите за намаляване на ненужните възбрани“, коментира Фишер.

Заместник-председателят на Фед не коментира паричната политика или икономическите перспективи.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Airbnb се насочва към най-богатите туристи с новото подразделение Luxe