Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Стимулите не подкрепиха продажбите на имоти в ключов празничен период в Китай

Ръстът на кредитирането в имотния сектор достигна най-ниското си ниво от над две десетилетия

Стимулите не подкрепиха продажбите на имоти в ключов празничен период в Китай

Снимка: Bloomberg LP

Изпитващият затруднения имотен пазар в Китай не успява да постигне обрат въпреки обещанията за подкрепа от държавните ръководители, което показва предизвикателството пред Пекин да съживи един от най-големите си двигатели на растежа, предава Bloomberg.

Продажбите на жилища в 23 големи града в страната, следени от China Real Estate Information Corp., са намалели с 33% от гледна точка на площ в петте дни на национални празници спрямо година по-рано. Спадът се прибавя към проблемите тази година, след като комбинираните продажби на стоте водещи строителни компании в страната намаляха наполовина в първите четири месеца.

Това се случи въпреки обещанията на Политбюро за стимулиране на икономиката и обратния завой в посланията – водещият държавен орган заяви, че ще насърчи „реалното търсене на жилища“, най-ясното му послание за разхлабване на имотните ограничения.

„По-широките и силни стимули на държавата не са възстановили доверието на купувачите“, коментира имотният анализатор Мън Синдзън от компанията за данни China Index Holdings. По думите му сделките не са толкова силни, колкото се е очаквало.

Политиките обаче вероятно няма да са достатъчни за съживяване на нагласите, които се влошиха от юли насам. Продажбите на активи и увеличаването на заемите за предприемачите не успяват да стимулират растежа.

Смекчаването започна около април. Източният град Нандзин и производственият център Суджоу започват да позволяват на местните жители, които не са родени в града, да купуват имоти. Северният град Харбин отмени правило, което забранява на нови собственици на имоти да не продават в рамките на три години. Недалеч, в град Шънян, където цените на жилищата намаляваха седем последователни месеца, местните власти въведоха пет мерки преди празниците за повишаване на продажбите на жилища.

На някои места като Чънду те проработиха, но повечето купувачи се въздържат от покупки. Политиката за нулев COVID в страната не помага, тъй като може да се стигне до нови затваряния, след като ръководителите на страната възприеха дефанзивен тон миналия четвъртък.

Още по темата
Други сектори също страдат. Разходите на туристите на националния празник Деня на труда, който обикновено подкрепя потреблението, достигнаха 64,7 млрд. юана (9,8 млрд. долара), което е спад с 43% спрямо миналата година.

Nomura Holdings счита, че 43 града са под частична или пълна блокада или са изправени пред някои регионални ограничения, които засягат 328 млн. души.

„Ако епидемията от коронавирус бъде овладяна до юни, имотният пазар все още може да постигна широко възстановяване“, коментират анализатори от CRIC.

Индикатор за затрудненията на имотния пазар в Китай е и забавянето на ръста на кредитите в имотния сектор, който е достигнал най-ниското си ниво от над две десетилетия, съобщава Bloomberg.

Неизплатените кредити в имотния сектор са нараснали с 6% до 53,2 трлн. юана (8 трлн. долара) в края на март спрямо година по-рано, най-бавния темп на разширяване от началото на воденето на статистика през 2009 г., показват данни на Китайската народна банка. Растежът се е забавил спрямо 7,9% в края на 2021 г.

Жилищните ипотеки са се увеличили с 8,9% до 38,8 трлн. юана спрямо година по-рано, което е забавяне спрямо повишението с 11,3% в края на миналата година, а неизплатените кредити за строителство на имоти са се увеличили след спада в три поредни тримесечия.

Средните лихви по новите ипотечни кредити през март са достигнали 5,42%, което е спад със 17 базисни пункта спрямо началото на годината, съобщи Китайската народна банка в комюнике. Това се случва, след като лихвата по петгодишните заеми, която е референтна за лихвите за много жилищни заеми, намаля до 4,6% през януари.

Продължаващият спад в имотния сектор накара миналия месец централната банка да увеличи подкрепата си за редица потиснати строителни компании, като разхлаби ограниченията за кредитиране, за да смекчи кризата. Това се случва, след като централната банка призова банките да увеличат кредитирането в имотния сектор през първото тримесечие.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайската строителна компания Shimao пропусна плащане по доларова облигация