Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Стокхолм - един от най-горещите пазари за инвеститорите в бизнес имоти

Когато лихвите в Швеция започнат да се увеличават, цените на активите вероятно ще тръгнат надолу, предупреждават експерти

Стокхолм - един от най-горещите пазари за инвеститорите в бизнес имоти

Снимка: архив, Ройтерс

Стокхолм се очертава като следващото горещо място за инвеститорите в имоти - свеж сигнал, че политиката на централната банка тласка нагоре пазара на недвижими имоти, пише Wall Street Journal в свой анализ.

Инвестициите в бизнес имоти в Швеция вероятно ще достигнат нов годишен рекорд през тази година, надминавайки предишния максимум от 2014 г., прогнозират от консултантската компания JLL. Наемите на офис площите в централния бизнес район на Стокхолм са нараснали с близо 30% през изминалата година, показват данните на компанията.

Доходността от някои офиси в Стокхолм е вече почти наравно с тази от сгради в Уест Енд в Лондон – един от най-скъпите пазари в Европа и света, според изчисления на CBRE.

Централната банка на Швеция през февруари понижи основния си лихвен процент до -0,5% - едно от най-ниските нива в света. Банката вероятно ще изчака края на 2017 г., преди да вдигне лихвените нива. Така секторът на имотите в страната стана още по-привлекателен за глобалния капитал, който търси по-висока възвръщаемост.

Предпазливостта на инвеститорите обаче се увеличава заради все по-бързо растящите цени на имотите в Стокхолм. Тези, които инвестират в по-краткосрочен план, са малко.

Според оценки на компанията за данни Real Capital Analytics обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа се понижава през тази година основно заради спадовете на инвестициите на трите водещи пазара – Великобритания, Германия и Франция. Отстъплението отчасти се обяснява с политическата несигурност, както и с недостатъчното предлагане на имоти за продажба.

Със спада на възвръщаемостта от инвестициите на другите европейски пазари Швеция започна да изглежда все по-атрактивна за инвеститорите. Така обемът на сделките от началото на годината досега е с 20% над общия обем на инвестициите и за 2014 г., и за 2015 г.

Строителството обаче е недостатъчно да задоволи търсенето. Така намаляващата безработица и силната шведска икономика като цяло тласкат напред целия сектор.

Само около 100 хил. кв.м нови офис площи се очаква да излязат на пазара в Стокхолм през тази и следващата година. Това е близо до средния ръст за последните 10 години, отчита JLL. Търсенето обаче е още по-силно заради бързо развиващия се технологичен сектор.

Основният въпрос е доколко бумът в сектора на бизнес имотите може да продължи. Част от този дебат е и темата за лихвените проценти. Когато те започнат да растат, вероятно цените на бизнес имотите ще тръгнат надолу, прогнозират експерти. Това обаче крие по-широки рискове за широката икономика.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат