Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строгите правила за енергийна ефективност са удар за офис пазара в Лондон

Една десета от работните площи в британската столица не отговарят на новите стандарти, които трябва да влязат в сила през 2023 г.

Строгите правила за енергийна ефективност са удар за офис пазара в Лондон

Снимка: Tom Skipp/Bloomberg

Една десета от офисите в Лондон може да станат неизползваеми след две години, ако собствениците им не инвестират значително, за да ги приведат в съответствие с новите екологични стандарти, предупреждава водеща консултантска компания, цитирана от Financial Times.

Около 1,8 млн. кв. м работни площи в Лондон в момента не отговарят на минималните стандарти за енергийна ефективност, които ще бъдат въведени в Англия и Уелс през 2023 г., съобщава Colliers International.

Въз основа на новите стандарти ще бъде нарушение да се отдава под наем офис със сертификат за енергийна ефективност под Е. Сградите, оценявани с F и G, съставляват около 10% от пазара, отбелязва компанията.

Почти две трети от наличните офис площи в Лондон са оценявани с D и G и в крайна сметка ще се нуждаят от подобрения – правителството провежда консултации по законопроект, който разрешава отдаването под наем само на бизнес сгради, оценени с A и B, до 2030 г.

Ако не внесат подобрения, офис сгради може да се превърнат в безполезни активи, но разходите за подобряването им може да достигнат милиарди паунда в момент, когато собствениците се борят с пандемията от коронавируса и несигурността около бъдещето на работата.

Още по темата
Разходите за преустройство ще бъдат най-високи за отопляваните на газ офиси, оценявани с F и G, казва Майк Прю, анализатор в компанията Jefferies.

Той прогнозира, че разходите за декарбонизиране ще свият печалбите на водещите предприемачи, включително British Land и Land Securities, които си поставиха собствени цели за постигане на нулеви нетни емисии.

Прю смята, че Landsec и British Land ще трябва да платят по около 250 млн. паунда, за да приведат портфейлите си с имоти в съответствие със стандартите до 2030 г. Сумата се равнява на около 4% от нетната стойност на активите на компаниите.

Но главният изпълнителен директор на British Land Саймън Картър заяви, че макар общите разходи за преустройство на всички офиси на компанията до рейтинг В до 2030 г. да са значителни, те вероятно ще са под оценката на Прю. Тези разходи обаче вероятно ще са възпиращи за редица собственици на офиси.

„Ако се намирате в сграда, която е с рейтинг под Е, а искате да получите рейтинг В, това означава да направите значително преустройство. Много хора няма да са подготвени и няма да имат апетита или опита да го направят“, казва Том Уилдаш, един от ръководителите на отдела за отдаване на офиси под наем в квартал Уест Енд в Лондон в Colliers.

Според него преустройството може да струва на предприемачите около 2150 панда на квадратен метър спрямо 3230 паунда на квадрат за изграждане от нулата.

Новите офис сгради се радват на наеми, които са с 16% по-високи от тези за ремонтирани стари офиси, а там, където преустройството е икономически неизгодно, много офиси вероятно ще бъдат разрушени и построени отново – процес, който създава много повече въглеродни емисии от преустройството, отбелязва Colliers.

Други сгради вероятно ще сменят предназначението си, счита компанията. Британското правителство насърчи неотдавна предприемачите да се борят с жилищната криза, като превръщат неизползвани бизнес сгради в домове, и създаде нови правила за улесняване на промяната на предназначението.

Строгите екологични регулации вероятно ще продължат да нарастват и собствениците на имоти трябва да инвестират сега, за да ги изпреварят, казва Уилдаш.

„Има голяма опасност от поемане по нанадолнището. Имаме клиенти, които направиха преустройство преди 12-24 месеца, но сега не отговарят на новите стандарти“, отбелязва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кризата с разходите за живот във Великобритания блокира наемателите