Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителният сектор в Европа е под натиск заради растящите цени на материалите

Бумът на строителството води до недостиг на ключови материали като стомана, дървесина, бетон и мед

Строителният сектор в Европа е под натиск заради растящите цени на материалите

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Ръководители на строителната индустрия в Европа предупреждават, че „опасното“ повишаване на цените и недостигът на много строителни материали може да подкопае програмата за икономически стимули на ЕС на стойност 800 млрд. евро, пише Financial Times.

Строителният сектор в съюза генерира почти 10% от брутния вътрешен продукт на блока, а големите инфраструктурни проекти съставляват значителен дял от възстановителния фонд на Брюксел, който ще разпределя грантове и заеми за възстановяване на икономиките на страните членки след пандемията от COVID-19.

Но цените на строителните материали – от стоманата и дървесината до бетона и медта, започват да растат рязко през последните седмици на фона на възстановяването на икономиката в Европа и други части на света, включително САЩ и Китай, което предизвиква строителен бум.

По данни на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) цените на битума са нараснали с 15% само за три месеца, цената на цимента е нагоре с 10% за един месец, а цените на дървесината са скочили с над 20%.

Инфраструктурните проекти обичайно предвиждат глоби за строителните компании при забавяния, а те често трябва да поемат разходите при неочакван ръст на цените.

Доменико Кампогранде, генерален директор на FIEC, предупреждава, че ръстовете на цените и допълнителни забавяния може да намалят въздействието на средствата от ЕС.

„Опасността е, че имаме този голям възстановителен план на ЕС, но ако 30% до 40% от средствата бъдат погълнати от допълнителни финансови инструменти за покриване на по-високите цени, това ще бъде истинска безсмислица, тъй като те няма да отидат в реалната икономика“, казва Кампогранде.

В писмо до Европейската комисия, изпратено неотдавна, FIEC изразява „притеснение“ от ръстовете на цените и недостига на материали, включително повишаването над два пъти в Италия на цените на стоманените пръти, използвани за укрепване на бетона, през четирите месеца до март.

„Това явление застрашава приноса на строителния сектор за възстановяването на икономиката и заплашва да окаже потенциално въздействие върху европейските програми за възстановяване“, се казва в писмото.

В Италия, която е най-големият бенефициент на европейски средства от фонда за възстановяване на Брюксел, правителството планира да вложи над 100 млрд. евро от евросредствата за изграждането на нова инфраструктура през идните пет години. Но строителният сектор предупреждава държавните ръководители, че трудно ще отговори на предизвикателствата без големи реформи.

„Изправени сме пред недостиг на много суровини за строителството и това е много опасно, тъй като Италия е по-тежко засегната от останалата част на Европа“, коментира Флавио Моносилио, директор на отдел „Изследвания“ в ANCE – асоциацията на италианските строителни компании. „Тази криза е в основата на новия план за възстановяване на ЕС“, допълва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
4
 
12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
При соца имаше хиляди тухларни у нас. Сега буквално работят няколко. Същото е със строителното желязо. Внасяме даже цимент. Внасяме всякакви мазилки и гипсокартон. Защо? Надявам се ,че пазарът на имоти сериозно влиза в последните фази - всичко *** заеми, купува без мисъл и причина, каквото докопа, обутва се на ниска днес лихва и т.н. Та по-бързо и да приключи сеира де. Дано мине по-леко от кризата 2008, която у нас според мен си продължава и до днес пред вид страшно ниския ръст на БВП. Реалния ръст , а не хвалебствения инфлационен дето Боко ви го пробурваше до скоро.
1
 
3
 
11
khao до: Nemezanimavai
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
как.. как! Няма да реализират печалба от 200%, ами само скромните 150%... те така! :)
1
 
4
 
10
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Искам да видя тея дето продаваха на зелено по 700 евро сега как ще завършат строежите;/
0
 
8
 
9
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
В исторически план,шоковото поскъпване на суровините,винаги е знак че имотния пазар ,ще изпадне в рецесия и криза.Има го като изследвания,при предишни цикли.
2
 
7
 
8
novata_ikonomika до: Ivan N.
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Пук-пук-пук? Дойде ли времето? 2021 или 2022?

Още от По света
Старите жилища във Великобритания спъват усилията за намаляване на емисиите