Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителните компании в САЩ спират да приемат поръчки на нажежения пазар

Лихвите по ипотечните кредити отвъд Океана нараснаха за първи път този месец

Строителните компании в САЩ спират да приемат поръчки на нажежения пазар

Снимка: Bloomberg LP

Жилищният пазар в САЩ е толкова нажежен, че компаниите за жилищно строителство спират да приемат поръчки, предава Bloomberg.

„Спряхме продажбите, докато жилищата доближат фазата на завършването. Имаме огромни списъци от чакащи“, казва Грег Яким, партньор в частната строителна компания CastleRock Communities в Тексас.

Купувачите на жилища в САЩ се надпреварват за нови домове в момент, когато работата от разстояние подкрепя заетостта, а растящите цени на дървесината и недостигът на работници забавя строителството. В резултат на това се очаква цените на жилищата, които вече достигат нива извън възможностите на много американци, да продължат да растат.

Компаниите за жилищно строителство се намират точно там, където трябва да бъдат – в градове с по-ниски разходи и предградия, към които се насочват купувачите в търсене на повече площи и смяна на работата. Но те изчакват възможно най-дълго да приемат поръчки, защото забавянията са нещо обичайно, а бъдещите разходи са несигурни. А и защо да се ангажират с конкретни цени в договорите, когато те вероятно ще са много по-високи при завършването на жилищата?

Около 19% от компаниите за жилищно строителство забавят продажбите или строителството, а 47 на сто добавят клаузи в договорите, които им позволяват да вдигат цените с нарастването на разходите, сочи допитване през април на Националната асоциация на жилищните строители. Новозапочнатите жилища в САЩ се сринаха с 9,5% миналия месец, показаха данни на правителството, което означава, че индустрията се забавя заради ограничения на снабдителните вериги.

Компаниите за жилищно строителство са толкова претрупани с поръчки, а настоящото търсене е толкова силно, че се налага да забавят продажбите или да принудят купувачите да вдигнат цените, казва Вайки О’Грейди, регионален директор в Остин, щата Тексас, на консултантската компания в областта на недвижимите имоти Zonda. Около 63 на сто от анкетираните в национално допитване от нейната компания са заявили, че ограничават броя на договорите на проект, които подписват всеки месец.

„Никога не сме виждали такова нещо“, коментира О’Грейди, която е в индустрията от 30 години. „Работата на строителните компании се променя от стремеж към продажба на жилища в стремеж за изграждане на жилища“, допълва тя.

Компаниите са изправени пред забавяния за всичко – от гипсокартон до шкафчета и кухненски уреди. В резултат на това изграждането на жилищата отнема с един месец повече, казва Алекс Барън, анализатор на жилищното строителство в Центъра за изследване на жилищата. Цените на дървесината са нараснали четири пъти през миналата година, въпреки че през последните седмици намаляват, тъй като търговците смятат, че са станали твърде високи и ще ограничат търсенето.

Заради тези промени компаниите за жилищно строителство се обръщат по-често към спекулативни домове, построени без конкретен купувач, за да могат да постигнат най-високата цена, обявявайки жилището за продажба, едва когато е близо до завършване, казва Барън.

Някои също така прибягват до практика, която е все по-разпространена на пазара на съществуващи жилища – определят кратък краен срок за оферти, след което избират най-добрата.

Условията за купувач, който успее да постигне сделка, може да се променят. Някои договори в района на Атланта сега имат клаузи за прекратяване както от страна на строителните компании, така и от купувачите, казва Триш Байс, местен брокер и бивш служител на компания за жилищно строителство.

„Строителните компании не могат да дадат твърда цена днес“, отбелязва той.

В Тексас строителите изненадващо изпитват недостиг от терени. Миграцията заради пандемията е довела купувачи, живеещи извън щата, с големи банкови сметки, които изтласкват местните жители с твърде щедри оферти, особено на двата най-нажежени пазара в щата – Остин и Далас.

Строителната компания от Тексас Highland Homes сега завършва около три жилища на квартал в началото на месеца, особено в горещи райони като Остин, казва Арън Греъм, старши вицепрезидент на компанията. Строителната компания не иска да бъде претрупана с работа, защото купувачите, с които вече са сключени договори, се нуждаят от внимание, казва той.

Списъкът от чакащи на Highland в един от кварталите на Остин достигнал 140 за едва десет налични терена. Компанията е повишила цените с около 25% спрямо година по-рано в града, който отчита приток на служители от технологичния сектор в момент, когато компании като Oracle се установяват на Западното крайбрежие.

Още по темата
Малки местни компании за жилищно строителство прекратяват сделки с купувачи дори след подписването на договорите или искат повече пари, казва Рам Конара, брокер на недвижими имоти в Далас. Неговите клиенти продължават да губят при наддаванията за съществуващи жилища и откриват, че сдобиването с новопостроен имот е още по-трудно, допълва той.

„Някои строителни компании дори не отварят вратите на прототипните си жилища за купувачи. Няма никакъв смисъл да отварят вратата. Ако сега излезе ново жилище, то ще бъде продадено за един час“, отбелязва Конара.

И докато жилищният пазар в САЩ прегрява, данни на компанията за ипотечни кредити Freddie Mac показаха, че лихвите по ипотечните кредити са нараснали за първи път този месец, предава Bloomberg.

Средната лихва по 30-годишните кредити е 3% и е скочила спрямо 2,94% миналата седмица. Това е първият път от средата на април, когато лихвата е на ниво от или над 3%.

Лихвите се колебаят през последните няколко седмици в момент, когато инвеститорите преценяват икономически данни и търсят признаци за инфлация, породена от възстановяването на страната от пандемията. Има нарастващ консенсус, че Федералният резерв може да обмисли намаляване на покупките на държавни ценни книжа и облигации, ако ръстът продължи с настоящия си темп, казва Джордж Ратиу, старши икономист в сайта Realtor.com.

Евтините заеми стимулират силния ръст на покупките на жилища и дават на американците по-голяма покупателна сила, въпреки че ожесточеното наддаване вдига цените. Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити достигна рекордно дъно от 2,65% в началото на януари. Тя скочи над 3% тази година на фона на оптимизма за възстановяване, след  което се свлече под този праг и остана под него четири седмици.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Русия преследва IKEA заради избегнати мита за над 1 млрд. рубли