Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителните разходи в САЩ са достигнали 9-месечен връх

Публикуването на доклада за януари беше отложено заради частичната парализа на правителството

Строителните разходи в САЩ са достигнали 9-месечен връх

Снимка: Архив Ройтерс

Строителните разходи в САЩ са се повишили през януари, а инвестициите в държавни проекти са достигнали над 8-годишен връх, което може да стимулира данните за икономическия растеж през първото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Министерството на търговията съобщи в сряда, че строителните разходи са се увеличили с 1,3%, което е най-големият ръст от април миналата година и идва след ревизирания спад от 0,8% през декември.

Още по темата
Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че строителните разходи са се повишили с 0,4% през януари след спад от 0,6% през декември.

На годишна основа строителните разходи са нараснали с 0,3% през януари. Публикуването на доклада за януари беше отложено заради петседмичната частична парализа на правителството, която приключи на 25 януари. Докладът за строителните разходи през февруари ще бъде публикуван на 1 април, както е по график.

През януари инвестициите в държавни строителни проекти са се увеличили с 4,9% и са достигнали най-високото си ниво от септември 2010 г. Това е най-големият процентен ръст от март 2004 г. и следва спада от 1% през декември.

Разходите по строителни проекти на федералното правителство са се повишили с 4,2% и са достигнали най-високото си ниво от октомври 2017 г., след като се свиха с 1,9% през декември. Инвестициите в строително проекти на щатските и местните власти са скочили с 4,9% и са достигнали 9,5-годишен връх, след като се свиха с 1% предходния месец.

Разходите по частни строителни проекти са отбелязали ръст от 0,2% през януари, след като намаляха в два поредни месеца. Инвестициите в частни жилищни проекти са се понижили с 0,3%, като отбелязват спад за шести пореден месец.

Жилищният пазар беше повлечен надолу от по-високите лихви по ипотеките, скъпите строителни материали и недостига на земя и работна ръка. Инвестициите в жилищно строителство са се свили с 0,2% през 2018 г., което е най-слабото им представяне от 2010 г. насам.

Разходите за частни нежилищни структури, в които влизат промишлени заводи и електроцентрали, са нараснали с 0,8% през януари, след като се повишиха с 0,6% през декември.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?