IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на еднофамилни жилища крепи имотния сектор в САЩ

Намаляват разрешителните за строеж на многофамилни сгради

18:36 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Строителството на еднофамилни жилища в САЩ продължава да се повишава за втори пореден месец и вече достигна рекордни нива за последните шест години и половина. Това е сигурен знак, че жилищният пазар в страната вече се възстановява, предава агенция „Ройтерс“.

От департамента по търговия в САЩ обявиха, че новото строителство на еднофамилни жилища се е увеличило с 4,2% до сезонно изгладен годишен темп от 696 000 броя. Това е и най-високото им ниво от ноември миналата година досега. На този сегмент се падат и две трети от имотния пазар в САЩ, припомня агенцията.

В южната част на САЩ строителството на еднофамилни жилища е достигнало най-високите си нива от април 2008 г. насам. Пазарът на многофамилни жилища обаче регистрира спад с 15,4 процента, което води и до понижение на общия брой започнато ново строителство с 2,8%. Обърнато в годишен темп това е малко над 1 млн. жилища, които в момента са в строеж.

Възстановяването на строителството на жилища като цяло се очаква да остане слабо заради бавните темпове, с които се вдигат заплатите в САЩ. Другата причина са строгите практики за кредитиране, които имат финансовите институции.

Въпреки това позитивните данни за еднофамилните жилища дават основание на анализаторите да предполагат, че това ще спомогне за покачването на БВП през последното тримесечие на годината. През летния период този сегмент на икономиката не допринесе с нищо за БВП на САЩ, отбелязва агенцията.

Активността на жилищния пазар продължава да се подобрява в последно време, обяснява икономистът Генадий Голдберг от TD Securities в Ню Йорк.

Исканията за отпускане на кредити са се увеличили през изминалата седмица като ниските лихви по ипотечните заеми продължават да привличат потенциалните купувачи.

През октомври строителните разрешителни са се увеличили с 4,8% до 1,08 млн., което е най-високото им ниво от юни 2008 г. Разрешителните за еднофамилни жилища са се повишили с 1,4% до 640 000. В същото време разрешителните за строеж на многофамилни сгради са спаднали с 10% до 440 000 бройки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още