Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителството на нови сгради заплашва климатичните цели на Европа

Отделните страни интерпретират новите изисквания за енергийна ефективност много различно, посочват от Building Performance Institute of Europe

Строителството на нови сгради заплашва климатичните цели на Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските усилия да се предотврати глобално затопляне чрез строителството на по-ефективни сгради изглежда не дават търсения резултат. Това поне смята неправителствен аналитичен център, фокусиран върху климатично неутралното строителство.

Налице е „разминаване с климатичните цели на ЕС“, тъй като отделните страни интерпретират новите изисквания за енергийна ефективност много различно, посочват от Building Performance Institute of Europe, цитирани от Bloomberg.

Още по темата

Базираната в Брюксел организация посочва, че стандартите също така позволяват „значителното“ използване на изкопаеми горива, тъй като не са модернизирани спрямо по-ниските разходи на възобновяемата енергия.

Сградите – чрез тяхното строителство и експлоатация – са големи източници на въглероден диоксид. Програмата за околна среда на ООН призова правителствата през декември да подобрят стандартите си, след като парниковите газове от строителни операции достигнаха най-високото си равнище през 2019 г. – последните актуални данни.

От януари новите сгради в Европа трябва да спазват на т. нар. стандарти за почти нулево използване на енергия, така че малкото, от която те се нуждаят, да идва предимно от възобновяеми източници.

От института посочват също, че стандартите трябва да бъдат затегнати и да се прилагат еднакво, ако Европа иска да спази климатичните си цели за 2030 г. и 2050 г. Тази година се извършва преоценка на законодателството за строителни изисквания, което създава подходяща възможност за преразглеждане на стандартите, посочват още от организацията.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Какво следва, ако берлинчани гласуват за изземване на имоти от големи собственици?