IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на офис сгради в Полша се активизира

В момента във Варшава се строят близо 50 офис сгради с обща площ от над 672 000 кв. м

16:49 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пазарът на имоти във Варшава все още е белязан от трудното минало на страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарът на имоти във Варшава все още е белязан от трудното минало на страната. Снимка: Ройтерс

Хоризонтът на централния бизнес квартал във Варшава е поделен между небостъргачи от 21 в. и мрачни жилищни сгради от комунистическата епоха, пише CNBC. Не липсват и кранове на фона на завръщането на чуждестранните инвеститори на местния пазар и повишаването на инвестициите до нива отпреди кризата. Стойността на сделките в Полша през тази година надхвърля тази в останалата част на Централна и Източна Европа.

На пазара на офис сградите в центъра на града преобладават германски компании като Allianz, докато британските и американски инвеститори проявяват по-силен интерес към по-рискови (но с потенциал за по-голяма печалба) проекти, твърдят местни експерти. Доходността от първокласните проекти е средно 6,25% за офисите, 5,75% за търговските имоти и 7,75% за индустриалните, показват данни на Jones Lang LaSalle.

Наемите все още са доста ниски спрямо останалите водещи градове в Европа като Париж и Берлин. Цената за 1 кв. м в най-добрите офиси във Варшава е между 22 и 24 евро месечно. 

Пазарът на имоти във Варшава все още е белязан от трудното минало на страната. Проблемът с отчуждаването е натоварен с емоции и символизъм след окупацията от Германия и Русия. След края на Втората световна война много парцели във Варшава бяха отчуждени от комунистическите власти. Днес, повече от две десетилетия след падането на Берлинската стена, все още има сгради, включително няколко големи хотела, чиято собственост е обект на спорове.

Това затруднява инвестициите - особено за германските фирми, които искат да избегнат подозренията и публичните обвинения, че купуват земя, която може би принадлежи на поляци.

В момента във Варшава се строят близо 50 офис сгради с обща площ от над 672 000 кв. м, по изчисления на компанията за недвижими имоти Savills. Това означава, че наличните площи ще се увеличат с около 25% през трите години между 2013 и 2016 г. При липсата на ново търсене това може да окаже натиск върху наемите. От Savills прогнозират, че делът на неусвоените площи през 2015 г. ще бъде 12,4% спрямо очакванията за 10,1% за края на 2013 г.

Според експерти най-висока възвръщаемост може да се намери извън Варшава в градове като Вроцлав, Краков и Гданск, където фирми като Buma и Skanska строят офиси за аутсорсинг. Те твърдят, че фирмите, които изнасят част от дейностите си в чужбина, търсят места, където има университети и млада и образована работна ръка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още