IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на офиси в Лондон достигна 5-годишно дъно

Най-много офис площи в британската столица се усвояват от технологичния, медийния и финансовия сектор

11:10 | 19.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителството на офиси в центъра на Лондон е достигнало петгодишно дъно, като е намаляло с 10% спрямо шест месеца по-рано до 1,1 млн. кв. м, сочат данни на Deloitte Real Estate, цитирани от Ройтерс.

Строителството на нови офиси през последните шест месеца е намаляло почти наполовина – от 325 хил. кв. м на 167 хил. кв. м.

Според допитването Лондон продължава да доминира строителната дейност, а технологичният сектор, медиите и комуникациите и финансовият сектор усвояват най-много площи.

„Днешното допитване следва тригодишен връх в новозапочнатото строителство, така че данните показват по-скоро ребалансиране на развитието на офиси, отколкото тревожен спад“, казва Майк Кракнел, директор на Deloitte Real Estate.

Кракнел съобщава, че 49% от строящите се офис площи вече са наети заради недостига на „готови за наемане“ офиси.
Според доклада на Deloitte предприемачите се впускат в мащабни проекти при условие, че площите са предварително наети.

„Нагласите на предприемачите и инвеститорите към спекулативно строителство определено отслабват, тъй като предварителното наемане на площи се превръща в предварително условие за започване на строителство“, казва Кракнел.

Допитването включва седем основни офис пазара в центъра на Лондон, сред които Ситито и Уест енд, както и три нововъзникващи подпазара. 

Участвалите в допитването предприемачи са били по-песимистични за наемния пазар в сравнение с шест месеца по-рано, като 40 на сто са заявили, че той е „малко по-зле“ през третото тримесечие, докато през първото тримесечие на това мнение са били 27 на сто от анкетираните, сочат данните на Deloitte.

Строителството във Великобритания се сви за шести пореден месец през октомври с един от най-бързите си темпове от финансовата криза през 2009 г., тъй като безпокойството около Brexit и общото забавяне на икономиката задържат растежа.

Deloitte публикува допитването си за строителството на офиси в Лондон от 23 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още