IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на офиси в Лондон достигна тригодишен връх

То е нараснало с 12% спрямо предните шест месеца, показва изследване на Deloitte

11:10 | 20.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителството на нови офис сгради в централната част на Лондон достигна тригодишен връх с 1,2 млн. кв. м площи в строеж. Това е повишение с 12% спрямо шест месеца по-рано, показва изследване на Deloitte Real Estate, цитирано от Ройтерс.

„Пазарът на офиси в Лондон остава силен на фона на несигурността, като наблюдаваме окуражително повишаване на новозапочналото строителство“, казва Майк Кракнел, директор на Deloitte Real Estate.

„Това е свидетелство за продължаващото доверие на предприемачите към наемния офис пазар в Лондон в дългосрочен план“, допълва той.

Около 55% от офис площите в строеж вече са отдадени под наем, а при по-големите проекти с площ от над 9 хил. кв. м над три четвърти вече са отдадени, съобщава Deloitte.

„По-конкретно наематели от сектора на финансовите услуги са подписали предварителни договори за наем на площи с общ обем от близо 200 хил. кв. м, които все още са на етап строеж. Това е повишение с 50% спрямо предходните шест месеца и показва, че секторът запазва интереса си към Лондон“, казва Кракнел.

Допитването се отнася за големи офис пазари в центъра на Лондон – The City, West End, Docklands, King’s Cross, Midtown, Paddington, Southbank, както и три нововъзникващи пазара - Vauxhall-Nine Elms-Battersea, White City и Stratford.

В ноемврийското си допитване Deloitte съобщи, че търсенето ще продължи въпреки предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, като технологичните, медийните и телекомуникационните компании ще усвоят най-много площи в града.

Министърът на външната търговия Лиъм Фокс, който подкрепя Brexit, заяви, че допитването показва, че строителството е на най-високото си ниво от референдума за напускане на ЕС от Великобритания през 2016 г.

„Това е далеч от предричания крах, когато Великобритания гласува за напускане на ЕС през 2016 г. и засилва глобалното превъзходство на Сити като инвестиционна дестинация“, допълни той.

Големият сектор на финансовите услуги в града обаче остава песимистичен за достъпа до пазарите на ЕС след Brexit, каза пред Ройтерс миналия месец Катрин Макгинес от администрацията на Лондонското Сити.

Близо 300 финансови компании са прехвърлили активи за около един трилион паунда към нови хъбове в ЕС, за да смекчат несигурността и да избегнат нарушаването на връзките с клиентите.

Но Фокс ще изрази убеденост пред форум за международните финансови услуги по-късно днес, че Ситито ще „излезе по-пригодено, по-силно и по-динамично от всякога“ след вдигането на мъглата около Brexit.

„Разбираме затрудненията ви, разбираме важността ви и искаме да работим с вас, за да дадем сигурност и стабилност там, където е възможно, докато вървим към ново дълбоко и специално партньорство с ЕС“, ще заяви той според откъси от речта му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още