IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на ваканционни жилища в Швейцария пред законова дилема

До есента ще се вземе окончателно решение дали да бъдат запазени суровите рестрикции за строителство в алпийските населени места

15:43 | 23.07.13 г.
Строителството на ваканционни жилища в Швейцария пред законова дилема

Най-висшата съдебна инстанция в Швейцария реши през май тази година да забрани строителството на ваканционни жилища в повечето алпийски населени места. Брокерите и строителите твърдят, че решението, взето след референдум през 2012 г., ще послужи като предпоставка за повишение на цените както за чуждестранните, така и за местните купувачи на един пазар, където търсенето продължава да е силно, пише онлайн изданието World Property Channel.

С решението се налага забрана върху строителството на всички ваканционни жилища в райони, където на тях се падат над 20% от съществуващите жилищни запаси. То ще засегне почти 500 населени места, според изследване на BakBasel Consultancy.

Новите правила ще са в сила със задна дата, което означава, че почти всички 2 хил. нови разрешителни за строеж, издадени след март 2012 г., вече са блокирани.

Окончателният закон, който се очаква по-късно тази година, ще изясни точната дефиниция за втори дом, но дотогава има презумция, че основното жилище е мястото, където собствениците плащат данъците си. Остава неясно дали апартаментите в хотели, продадени срещу задължение да бъдат отдавани под наем, ще се смятат за инвестиционни имоти, или за втори жилища.

Като цяло ваканционните жилища представляват 12% от всички имоти в Швейцария, но в световноизвестните курорти в страната делът им е доста над 20%.

Швейцария отдавна страда от проблема с вторите жилища, които не се използват повече от няколко седмици годишно. Референдумът бе организиран отчасти като реакция на тази ситуация, въпреки че той бе основно опит да се предпази пейзажът в Алпите от свръхзастрояване.

През последните години Швейцария се превърна в предпочитана европейска дестинация за купувачите на втори дом в Европа благодарение на репутацията си на финансово и политически стабилна страна. Купуването на дом в Швейцария обаче никога не е било лесно за чужденците. Годишно в страната се издават едва 1 500 разрешителни, като няколко кантона блокират всички кандидатури от хора, които нямат постоянно швейцарско жителство.

Решението на съда от май ще засили още повече дисбаланса между предлагането и търсенето, отбелязва Симон Малстер от Investors in Property.

Според BakBasel от 2000 до 2010 г. в Швейцария годишно са строени по 2 500 ваканционни жилища, което възлиза на годишна инвестиция от 1,2 млрд. швейцарски франка.

По данни на Световната банка всяка година Швейцария се посещава от 8,6 млн. души, или с около 600 хил. души повече от населението на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още