Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителството в Европа остава потиснато в сянката на COVID-19

Строителната продукция в ЕС се е понижила с 0,1 на сто през юли спрямо юни

Строителството в Европа остава потиснато в сянката на COVID-19

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

През юли - месец, в който част от ограничителните мерки заради COVID-19 бяха разхлабени в много страни членки на Европейския съюз, строителната продукция в еврозоната се е повишила с 0,2%, но общо за ЕС строителството се е свило с 0,1% в сравнение с предходния месец юни, сочат данните на Евростат.

През юни строителството нарасна по-уверено - с 5,1% в еврозоната и с 3,8% в ЕС.

На годишна база строителната продукция през юли се е свила с 3,8% в еврозоната и с 3,9% в ЕС. Сградното строителство се свива за година с 4,3% в еврозоната и с 4,2% в ЕС. Същевременно гражданското се увеличава с 0,4% в еврозоната, но се понижава с 0,4% в ЕС.

Най-силни спадове на годишна база са регистрирани в Унгария (-21%), Словакия (-15,4%) и Полша (-11%). Нарастване има в Румъния (+12,2%) и Финландия (+2,5%).

Още по темата

На месечна база инфраструктурното строителство през юли нараства с 1,1% в еврозоната и с 1,2% в ЕС, докато сградното остава без изменение в еврозоната, а общо в Евросъюза се понижава с 0,3%.

Най-силни месечни повишения се отчитат в Словения (+12,2%), Франция (+5%) и Румъния (+4,3%), а най-значителни понижения - в Германия (-4,3%), Полша (-3,5%) и Швеция (-1,7%).

За България от Евростат отчитат месечен спад на общото строителство от 0,3% и понижение от 3,9 на сто на годишна основа.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Завръщането на служителите в офиса отслабва и това е проблем за градовете в САЩ