Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Свободните офис площи в Манхатън са на най-високото си ниво от 30 години

Наемите през първото тримесечие са намалели с 9% на годишна база

Свободните офис площи в Манхатън са на най-високото си ниво от 30 години

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Наличностите от свободни офис площи в Манхатън са достигнали най-високото си ниво от най-малко 30 години насам, предава Bloomberg.

Делът на свободните площи се е увеличил до 17,2% през първото тримесечие, показва доклад на консултантската компания Savills. Скокът до голяма степен се дължи на увеличението на преотдаваните площи, които са достигнали 2 млн. кв. м, с 62% повече спрямо периода отпреди пандемията, показват данните на компанията.

Още по темата
„Многобройните варианти в краткосрочен и дългосрочен план водят до намаляване на цените. Много собственици предлагат исторически агресивни нива, отстъпки и гъвкавост, за да си осигурят наематели на фона на засилената конкуренция“, отбелязва Savills.

Офис пазарът в Ню Йорк понесе удар от пандемията, която остави много служители у дома за месеци. Една година след затварянето на града ваксините засилват надеждите за завръщане в офиса.

Наемателите, търсещи активно площи на пазара, се стремят към сделки. Офертните наеми намаляха за пето поредно тримесечие до 820 долара на кв. м, което е спад с 9% спрямо година по-рано на фона на растящата конкуренция за по-евтино преотдадени площи.

Отстъпките по дългосрочни наемни договори за по-нови офис сгради също растат. Средното ниво на предоставяните на наемателите средства за подобрения е нараснало с 16%, а периодите без наем са се увеличили със 17% до средно 13,5 месеца. Благоприятният за наемателите пазар се очаква да се запази през идните най-малко 12 до 18 месеца, отбелязва Savills.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайските строителни компании дължат 1,3 млрд. долара по облигации през декември