Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Свръхпредлагането на имоти в Дубай означава още две години спад на цените

Много предприемачи в града замразяват или отлагат проектите си заради прекомерния брой на имотите на пазара

Свръхпредлагането на имоти в Дубай означава още две години спад на цените

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Дубай вероятно ще продължат да намаляват тази и следващата година, тъй като пазарът работи за изчистване на свръхпредлагането, което тласка цените надолу от 2014 г. насам, съобщава консултантската компания JLL, цитирана от Bloomberg.

„Все още не сме достигнали дъното“, коментира Дана Салбак, ръководител на изследванията за Близкия изток в JLL. „Вероятно ще видим едноцифрени спадове между 5% и 8% през следващата година, ако предлагането остане под контрол, а предприемачите продължат да замразяват проектите си, вместо да наводняват пазара“, допълва тя.

Свръхпредлагането на имоти и намаляващото търсене свалиха цените на жилищата в Дубай с над 30%, откакто пазарът достигна връхната си точка преди седем години. Спадът беше задълбочен от коронавирусната пандемия.

Правителството реагира, като създаде комисия за управление на търсенето и предлагането, след като някои от най-големите предприемачи в града продължиха със строителството. Някои предприемачи призовават за мораториум върху нови проекти в Дубай, който е център на туризма и финансите в Близкия изток и разчита на недвижимите имоти, за да стимулира икономиката си.

Средните цени на жилищата в Дубай са намалели с 8% миналата година, а наемите са се свили с 12 на сто и сега са с около 4% под най-ниското ниво, достигнато през 2010 г.

Още по темата
Но пазарът отчита някои положителни признаци. Темпът на спад на цените се забавя, а търсенето нараства, тъй като крайните потребители се възползват от по-ниските цени и благоприятните разплащателни планове и лихвени проценти, казва Салбак.

Въпреки годините на спад цените на жилищата все още са с около 20% над достигнатите нива през 2010 г., когато сривът на имотите след световната кредитна криза през 2008 г. понижи стойностите на недвижимите имоти с близо 50%.

Предлагането на нови жилища се запази с 39 200 жилищни имота, които са излезли на пазара миналата година, предимно през второто полугодие. JLL счита, че строителството на 53 хил. нови жилища ще бъде завършено в града тази година.

„Има голямо предлагане в развитие, но то вероятно ще бъде замразено. Виждаме ниво на материализиране от около 40%, така че много проекти са замразени или са отложени“, казва Салбак.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Пазарите на търговски площи в Европа спряха свободното падане