Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Съхраняване на колите на богаташите - най-новият имотен бизнес

Автомобилен склад в Лос Анджелис е проектиран да издържи земетресение от 12-та степен

Съхраняване на колите на богаташите - най-новият имотен бизнес

Снимка: Архив Ройтерс

Изграждането на мазе за съхраняване на колекция от картини на известни художници е лесно, но намирането на място за десетки луксозни автомобили е доста по-трудна задача.

Някои предприемачи и инвеститори обаче виждат благоприятна възможност в тази дилема. Автомобилни складове, които могат да поберат над сто скъпи коли, започват да изникват в САЩ, съобщават колекционери на автомобили и мениджъри, цитирани от Bloomberg.

“Има търсене“, казва колекционерът на коли Хенри Робъртели, партньор в хедж фонда Axius Holdings, които изгражда гараж с площ от 650 кв. м в складова зона в околностите на Атланта, като той може да бъде разширен пет пъти.

Много складове са изграждани от самите колекционери на автомобили, например от медийния предприемач от Лос Анджелис Мат Фара, който прекарал „много години в стремеж да се превърне в клиент на някого“. Той е в процес на изграждане на гараж с площ от 1280 кв. м близо до плажа в западната част на Лос Анджелис, който ще побира 140 коли. Фара вече има списък от 85 души, които чакат и са готови да плащат между 850 и 1500 долара на месец за паркомясто, когато гаражът отвори врати идното лято.

Фара, който води седмичния подкаст The Smoking Tire, а едноименният му канал в You Tube има над 850 хил. абонати, казва, че процесът по изграждане на гаража продължил четири години. Две години му били необходими да открие точния имот и още две години, за да пригоди проекта за десет милиона долара към строгите правила за безопасност и предотвратяване на пожари. Сградата трябва да може да издържи при земетресение от 12-та степен, което е „буквално апокалипсис“, споделя Фара.

Ако складът се окаже достатъчно успешен, той иска да навлезе на други пазари, които споделят сходни жилищни характеристики с плажната зона „Винъс“ в Лос Анджелис. „Моят бизнес модел зависи от откриването на подобни гаражи на места с много пари и недостиг на паркинги“, казва той.

Колекционирането на автомобили, разбира се, не е ново. Телевизионният водещ Джей Лено, например, има над сто коли, а комикът Джери Зайнфелд притежава десетки автомобили Porsche. Помещенията за съхраняване на коли също са популярни от известно време, като обслужват предимно избрани клиенти.

Промяната е в това, че хобито започва да привлича интереса на заможни хора, които не пестят пари за по-лесни за съхранение луксозни стоки като изискани вина и абстрактни картини.

Повечето колекционери предпочитат да държат колите си извън жилището си. Но до момента местата за съхраняване на автомобили все още не са се превърнали в истински пазар на складови площи, казва Дан Уагнер, директор на отдел „Изследвания и анализи“ в CBRE Group.

“Колекционерският пазар е преди всичко нишов пазар. Клиентите обикновено не искат склад с площ от 30 хил. кв. м“, допълва той. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro започва продажбата на китайския си бизнес