Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Съживяването на британския жилищен пазар ще отключи сделки за 100 млрд. долара

Очаква се цените на жилищата на Острова да намалеят след отварянето на пазара и вероятно няма да се възстановят около година

Съживяването на британския жилищен пазар ще отключи сделки за 100 млрд. долара

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Планът на Великобритания за съживяване на пострадалия жилищен пазар може да помогне за размразяването на сделки за 82 млрд. паунда (100 млрд. долара), които бяха задържани заради наложената от правителството блокада, предава Bloomberg.

Министърът на жилищната политика Робърт Дженрик освободи пазара от оковите в рамките на по-широко смекчаване на ограниченията, наложени през март с цел забавяне на разпространението на коронавируса. Това означава, че брокерите отново могат да показват жилища наред със смекчаването на някои от правилата за жилищните строители.

Това трябва да позволи задвижването на около 373 хил. блокирани сделки, което ще даде стимул на свиващата се икономика, казва Чарли Брайън, главен изпълнителен директор на имотния портал Zoopla.

Но резултатите от плана за рестартиране може да се забавят, тъй като се очаква тази година страната да изпадне в „значителна рецесия“ по думите на финансовия министър Риши Сунак. Цените на жилищата трябва да намалеят след отварянето на пазара и може би няма да се възстановят около година, сочи публикуван в четвъртък доклад на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS).

Още по темата

„Ще бъде трудно да си върнем доверието до нивото през февруари“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS, в комюнике. „Дали  това може да се осъществи до голяма степен ще зависи от развитието на пандемията и какво означава това за макроикономическата среда“, допълва той.

Консултантската компания Knight Frank също отговори предпазливо на плана на правителството. Тя се придържа към прогнозата си, че цените на жилищата ще намалеят с 5% в централните райони на Лондон и със 7% в останалите части на Великобритания, съобщи неин говорител в сряда. Компанията първоначално публикува доклада си малко преди съобщението на Дженрик.

Въпреки това първоначалната реакция на компаниите в жилищната индустрия е положителна. Компанията Taylor Wimpey съобщи, че очаква да си върне повечето пуснати в принудителна отпуска служители в отдела по продажбите до 18 май и да отвори отново центровете си за продажби. Persimmon информира, че е възобновила строителството на нови жилища. Вчера Zoopla регистрира ръст със 139% на броя на потенциалните купувачи, сърфиращи в портала й, спрямо средното търсене през предходните четири седмици.

Британският жилищен пазар на практика беше затворен през март, а положението се е влошило още повече миналия месец, сочат данни на RICS. В априлското й изследване на жилищния пазар 80% от анкетираните – както купувачи, така и продавачи, са се оттеглили от сделки, а показателят за нови инструкции за продажба достигна рекордно дъно.

Новите обяви за имоти са намалели с 90% след налагането на блокадата, сочат данни на Knight Frank. Преди пандемията британският жилищен пазар отбеляза най-силното си начало от четири години насам, сочи индексът за британските градове на Zoopla.

Огромният брой блокирани сделки с жилища и широката мрежа от компании и работни места в индустрията като строители, доставчици и брокери, вероятно са причината „правителството да се стреми да отвори отново имотния пазар“, казва Брайънт.

„На фона на малкото трансакции няма прецедент, който да помогне за точната преценка на състоянието на жилищния пазар“, заяви Дженрик в телевизионно обръщение в сряда. „Но историята ни показва, че при всяко икономическо възстановяване в съвременния британски икономически живот жилищният пазар е ключът за възстановяването или съживяването“, допълни той.

Правителството вероятно ще трябва да направи повече, за да може жилищният пазар да функционира гладко и да даде на строителните предприемачи „увереност да продължат строителството в тези много трудни обстоятелства“, казва Рубинсън.

В допитването на RICS мнозинството респонденти са заявили, че временна отмяна на гербовия налог – данък, върху имотните трансакции във Великобритания, ще помогне на пазара да се възстанови.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Хосписите стават все по-интересни на инвеститорите в имоти в Европа