IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд планира да изгради ново международно летище в близост до Патая

Старата военновъздушна база Ю-Тапао, която в момента обслужва чартърни полети от Русия и Китай, ще посреща 3 млн. пътници годишно от 2017 г.

10:09 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Тайланд планира да изгради ново международно летище в близост до Патая

Тайланд планира да изгради ново международно летище на мястото на съществуваща военновъздушна база извън столицата Банкок. Така страната ще може да поеме нарастващия брой туристи, коментира транспортният министър Прачин Чунтонг, цитиран от Ройтерс.

Туристическият сектор в страната сформира около 10 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Икономиката на Тайланд започна бързо възстановяване след военния преврат през май миналата година и политическите вълнения, като тенденциите са особено видими при туристическата индустрия. 

Правителството има намерение да развие военновъздушна база Ю-Тапао, която се намира в близост до Патая – една от най-популярните туристически дестинации в Тайланд. Мястото е на 140 км от Банкок и само на около час път от Патая.

И в момента Ю-Тапао посреща чартърни полети от Русия и Китай. Плановете на управляващите обаче са да превърнат базата в летище, което да посреща нискотарифни авиокомпании.

До 2017 г. се очаква летището да обслужва 3 милиона пътници годишно, коментира още транспортният министър на страната. В момента капацитетът му е около 200 хил. души годишно.

Предвижда се военноморските сили да управляват аеропорта.

През април чуждестранните туристи в Тайланд достигат 2,28 млн. души, предимно от Китай и Малайзия, като на годишна база се увеличават с над 18 на сто. Световната банка прогнозира, че тази година делът на туризма от БВП на страната ще се увеличи с до 3,5%.

Същевременно според MasterCard Тайланд ще е втората най-популярна дестинация в света след Лондон през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още